Aktualno Županija

Nakon popuštanja mjera Općina Rakovica broji svoje prve turiste, no hotel Grabovac i dalje ostaje u funkciji karantene

Turistička prepoznatljivost Rakovice primamila je domaće posjetitelje u prvom vikendu nakon popuštanja epidemioloških mjera, a turistički djelatnici s istim žarom očekuju i buduće strane goste

Općina Rakovica nakon popuštanja mjera dočekala je i prve turiste, ove godine čak tristo posto više domaćih.

  • Akcija Nacionalnog parka Plitvička jezera kojom je Park rasprodan ovih dana dala je krila svima koji se bave turizmom odnosno vjeru da dolaze bolji, turistički dani, kazala je za KAportal direktorica Turističke zajednice Rakovica Mira Špoljarić.
    Prema službenim podacima turistička zajednica općine Rakovica raspolaže s gotovo 4 700 kreveta, od čega je najveći broj u kampovima 2 353, slijede iznajmljivači s 1 746 kreveta odnosno 264 objekta registrirana kao objekt u domaćinstvu, zatim hoteli, turističko naselje i ostali ugostiteljski objekti.

Posljedice izazvane pandemijom Covid-19 svakako se osjete, pojašnjava direktorica Mira Špoljarić, no s popuštanjem mjera smještajni objekti spremni su za turiste. Prve značajne podatke zabilježili su već prvog vikenda od ukidanja restrikcija, no uglavnom i očekivano radi se o domaćim posjetiteljima.

  • Prvi vikend nas je malo razveselio i vratio optimizam, tako da se nadamo da će tako biti i kada se otvore granice za turiste. Prema zadnjim informacijama, oko 15. lipnja Europa se otvara za turizam, no sudeći po reakcijama Hrvata koji su pohrlili u nacionalne parkove nakon ukidanja mjera vjerujemo da će tako biti i sa strancima.

Inače, u strukturi noćenja, domaći gosti sudjeluju sa svega 3,2 % ukupnog broja noćenja koja su ostvarena u Rakovici prošle godine, to jest 10.000 naspram ukupno 305.000 noćenja.

Brojke jednostavno nisu usporedive. Prvog vikenda od “otvaranja” ostvareno je ukupno 244 noćenja, najviše domaćih – 235 noćenja. U prošloj godini u istom periodu ukupno je zabilježeno 2.275 noćenja, od toga svega 67 noćenja domaćih gostiju, što je ujedno rast noćenja domaćih gostiju za 350 postoi.

Iz Turističke zajednice Rakovica poručuju kako su sve aktivnosti za posjetitelje, koje su i inače na raspolaganju ponovno dostupne i otvorene, pa se tako posjetitelji osim u Baraćevim špiljama, na Ranchu Dolina jelena, mogu zabaviti u jednom od adrenalinskih parkova, iznajmiti bicikle i istraživati doline na dva kotača, za one više avanturističkog tipa tu su quad vožnje. Također, konjički klubovi su spremni i svi rade. Kako se radi o aktivnostima na otvorenom, nema bojazni ni rizika od nepridržavanja mjera i socijalne distance.

Jedino hotel Grabovac, koji je odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite u Karlovačkoj županiji organiziran kao karantena, neće u ovoj godini otvoriti svoja vrata gostima, a kao takav ostaje organiziran do opoziva odluke stožera.

  • Naime, iz uprave Parka potvrdili su nam da ga ove godine neće ni otvarati, fokusirat će se na popunjavanje ostala tri hotela: Jezero, Plitvice i Bellevue. Iduće godine hoteli Plitvice i Bellevue idu u rekonstrukciju i na raspolaganju će gostima biti hoteli Jezero i Grabovac, kazala je direktorica TZ Rakovica, Mira Špoljarić. (kaportal.hr)