Iz muzejskog arhiva – poplava u Ogulinu 1939. godine

Dok ovih dana strahujemo od pandemije korona virusa, 2. lipnja  1939. godine ogulinsko se stanovništvo, ali i ono karlovačkog područja, borilo s poplavom koja je donijela katastrofalne posljedice, objavio je Zavičajni muzej Ogulin u svojoj rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva”.

Bilo je to vrijeme svjetske ekonomske i političke nestabilnosti uoči II. svjetskog rata, kojemu ova vremenska nepogoda nikako nije doprinijela.

Poplava je trajala od 31. svibnja do 2. lipnja 1939. godine, a ogulinsko se stanovništvo, kao i u brojnim situacijama, organiziralo u međusobnoj pomoći, u kojoj se posebno ističe humanitarno djelovanje ogulinskih dobrovoljnih podupirućih društava.
Točno šest desetljeća kasnije, 1999. godine, rijeka Dobra ponovno je podsjetila na svoju silinu, a starije stanovništvo koje se sjeća obiju katastrofa nerijetko je uspoređivalo njihove razmjere.

Fotografiju poplave u tadašnjoj Mucekovoj ulici, danas Ulici Ivana Gorana Kovačića, ustupila im je obitelj Stipan iz svog privatnog arhiva.

Pozivaju naše sugrađane, ukoliko posjeduju slične povijesno važne i zanimljive fotografije, da  ih donesu na skeniranje ili ustupe na korištenje, kako bi kroz  objave i dalje mogli dijeliti crtice iz ogulinske prošlosti.

Facebook Comments