Kolumne

Liste čekanja veće 10%, reaktivirano 60% bolničkog sustava

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da su se liste čekanja tijekom krize zbog koronavirusa povećale za 10% te da je do sada reaktivirano 60% bolničkog sustava, što je zadovoljavajući trend.

  • Liste čekanja su problem otprije. Koronavirusna kriza poremetila je redoviti sustav odvijanja i pružanja zdravstvene zaštite, a liste čekanja povećane su za 10-ak %, rekao je Beroš nakon predstavljanja HDZ-ova predizbornog programa u središnjici stranke.

Ponovio je kako se zdravstveni sustav nakon mjera reaktivacije vraća u normalu, kazavši da je 60% bolničkog sustava reaktivirano, a dostignuto je oko 82% specijalističko-konzilijarnih pregleda.

  • To je zadovoljavajući trend, ali da bismo se prilagodili novoj situaciji već smo rekli da radimo u dvije smjene, da se neke pretrage i zahvati odvijaju i vikendom, istaknuo je ministar zdravstva.

Na pitanje kako se planiraju realizirati planovi iz predizbornog programa, poput modernizacije zdravstva, revitalizacije Imunološkog zavoda i izgradnje Nacionalne dječje bolnice, uz tolike dugove u zdravstvu, Beroš je priznao kako je istina da postoje veliki dugovi.

  • Međutim, u proteklom mandatu u zdravstveni sustav uloženo je 2,9 milijardi iz državnog proračuna, ali i međunarodnih institucija, kazao je dodavši da i na domaćem tržištu postoje institucionalni investitori koji su spremni ulagati u zdravstveni sustav.

Upitan hoće li u novoj vladi ostati ministar zdravstva, Beroš je odgovorio da će se to vidjeti nakon izbora.

  • To ovisi o izbornom uspjehu u koji vjerujem. Volio bih i dalje raditi na unapređenju hrvatskog zdravstvenog sustava, poručio je. (jutarnji.hr)