Aktualno Županija

Poznata tvrtka iz Zagreba namjerava otkupiti gotovo pola raspoloživog prostora

Poslovna zona u Mekušju dobiva “velikog ulagača”?

Ponuda za kupnju triju parcela od 46.154 m2 na stol je Gradu Karlovcu stigla u petak

Iako je karlovački gradonačelnik Damir Mandić prije točno tjedan dana gotovo sramežljivo najavio da bi u Poslovnu zonu Gornje Mekušje mogao stići investitor koji će kupiti gotovo polovicu ukupnog zemljišta u zoni, samo dva dana kasnije, doznaje KAportal, to se i ostvarilo.

Naime, tvrtka Feal Hrvatska iz Zagreba otišla je korak dalje od ranije upućenog pisma namjere i poslala ponudu za kupnju triju parcela, vrijednih gotovo šest milijuna kuna. Nakon što ugovor o kupoprodaji bude potpisan, Feal će postati drugi vlasnik zemljišta u Poslovnoj zoni Gornje Mekušje, nekadašnjoj vojarni pretvorenoj u kompletno opremljenu zonu u kojoj je od 10 hektara ukupne površine poduzetnicima na raspolaganju 8.225 kvadrata uređenog i infrastrukturno opremljenog zemljišta; 10 parcela različite površine.

  • Karlovac proveo je dva kruga natječaja za prodaju zemljišta u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje: u prvom krugu natječaja pristigla je jedna ponuda i to tvrtke Hidris inženjering d.o.o., Bogoslava Šuleka 29, Karlovac za jednu parcelu površine 3339 m2; u tijeku je priprema kupoprodajnog ugovora. U petak, 5. lipnja završio je drugi krug natječaja, na kojem je zaprimljena jedna ponuda tvrtke Feal Hrvatska d.o.o., Rudeška cesta 3a, Zagreb i to za tri nekretnine ukupne površine 46.154 m2; za predmetne nekretnine početna kupoprodajna iznosila je 5.852.193,92 kuna, potvrdili su nam u Gradu.

Dodali su kako traje “provjera natječajne dokumentacije te priprema prijedloga prihvata ponude, kojom će se sukladno odredbama Odluke o uvjetima prodaje zemljišta u Poduzetničkoj zoni „Gornje Mekušje“ (GGK 03/20) utvrditi preuzete obveze, obračunati povlastice u vidu umanjenja ponuđene kupoprodajne cijene zemljišta, te zaključiti kupoprodajni ugovor.”
Po spomenutoj Odluci, obveza budućih kupaca u pogledu izgradnje objekta, ishođenja uporabne dozvole, te stavljanja objekta u funkciju, definirana je do 01. srpnja 2022. godine uz mogućnost produženja navedenog roka za godinu dana, a definirani su i ostali uvjeti koje kupac mora ispuniti da bi ostvario kupnju zemljišta po povlaštenim uvjetima, odnosno, po umanjenoj cijeni zemljišta u određenom postotku – primjerice, cijena je niža što je broj radnika koje će investitor zaposliti veći itd.

  • Realizacijom predmetne dvije ponude za kupnju zemljišta, ukupna površina prodanog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje iznosit će 49.493 m2, a preostat će za prodaju 6 parcela, ukupne površine 31.818 m2, odgovorili su nam u Gradu i dodali da će konačna kupoprodajna cijena zemljišta biti javno dostupna nakon zaključenja kupoprodajnih ugovora.

Nakon realizacije tih dvaju ugovora, u zoni će ostati manje od polovice slobodnih parcela pa bi optimistične najave da bi ove godine sve one mogle biti i prodane doista mogle postati stvarnost. (kaportal.hr)