Aktualno Kolumne Krule Kruloteka

Krule – Muke po ENC-u

Platiš kruh, dobiješ kruh u roku 2 sekunde. Ubaciš 5 kuna u autopraoni, u roku 1 sekunde radi minivoš. Izabereš cipele, platiš, uruči ti ih odma… nemoš vjerovat! Čudo!

… ali zato ima nešto što je sasvim normalno i nije čudno, to su HAC ilitiga Hrvatske Auto Ceste.

Recimo, kad na benzinskoj ili kiosku kupiš njihov bon za ENC uređaj… aktiviraš ga SMS porukom… treba proći POLA SATA da ti uređaj bude aktivan. Ukoliko si u kraćem roku došao na naplatne kućice, neće ti se dići rampa.

Ovo sa HAC bonovima je normalno. Normalno je da ti SMS porukom aktiviraš bon… a onda dolazi do opravdanog scenarija! Kako si ti poslao poruku… ona odlazi u lokalnu poslovnicu HAC-a gdje jedan uređaj gurne jednu ciglu, koja s visine od 20 metara pada u bazen, gdje cigla svojim padom proizvodi valove. Ti valovi lupaju o stjenke bazena i time dižu i spuštaju pluteni čep koji je zavezan za aluminijski štap dužine 6 metara. Drugi kraj tog aluminijskog štapa lupa po glavi goluba pismonošu koji iz frekvencije lupanja štapa očitava vrijednost uplaćenog bona. Golub tu vrijednost zapisuje na papirić dok desnom nogom pokreće mehanizam koji mu dotura čašicu rakije. Golub ispija rakiju, krilom briše kljun i polijeće u glavnu centralu HAC-a u Zagrebu. Tamo ga dočekuje djelatnik HAC-a sa šakom punom kukuruza. Golub jede kukuruz, djelatnik preuzima poruku. Poruku ne može pročitati jer je pisana na golubljem jeziku. No HAC je ozbiljna tvrtka, koja je prilagođena suvremenim tehnologijama, pa su tako ponosni vlasnici GUGUNIGME – uređaja za dešifriranje golubljeg pisma, na kojem radi 12 revnih djelatnika. Njih 12 dešifrira poruku koja glasi “Čovjek je uplatio 100 kuna na ENC uređaj!”. Ta se poruka odnosi do Ivanke, šefice svih SMS poruka, koja na kurblu pali suvremeni kompjuter marke COMMODORE 64. Kažiprstima upisuje “Aktiviraj uplaćeni bon!”…. i bon biva aktiviran.

A krutemilijebo i 21. stoljeće…