Aktualno Županija

Grad Karlovac Draškovićev dvorac u Rečici prodao kako bi bio brzo obnovljen – osam godina je prošlo, ovo zdanje i dalje propada?!

Grad Karlovac je prije osam godina prodao dvorac Drašković u Rečici, zajedno s okolnim zemljištem. Svi su se, a ponajviše mještani ovog naselja u neposrednoj blizini grada, ponadali da će dvorac ubrzo dobiti novi sjaj no to se nije dogodilo.

Krajem svibnja se otvorenim pismom gradonačelniku Damiru Mandiću, pa onda i županu Damiru Jeliću obratio Josip Josef Mayer, iseljenik s porijeklom iz ovog kraja te pokušao ukazati na propadanje vrijednog spomenika kulturne baštine.

  • Posebno sam se interesirao za događanja vezano za sudbinu dvorca Janka Draškovića. Pratio sam tu situaciju iz raznih medija još od 2011. godine. Prave informacije, međutim, nisu više dostupne. Kao što vam je poznato, radi se o napuštenom, a kasnije navodno i prodanom objektu u kojem sam i sam nekada polazio u osnovnu školu. Rado bih znao kome je, kada i po kojoj cijeni i uvjetima prodan dvorac. Navodno je prodan jednoj zagrebačkoj obitelji po nevjerojatno niskoj sumi. Poznato mi je i to kroz medije, da je dotičnoj obitelji otežan daljnji dobitak kredita. Što god da jest, osobno smatram da od toga nitko nema valjane koristi jer dvorac propada, a od obnove nema ni traga, piše Mayer.
  • Zalažem se za zaštitu ovog kulturnog spomenika smještenog u lijepom prirodnom okolišu, šumama u kojima su moguća i lovišta, oranicama, poljima, ravnicama u blizini Kupe. Tu su i stare drvene hiže i čardaci. Ovdje bi se moglo naći i niz mogućnosti za razvoj seoskog obiteljskog malog i srednjeg gospodarstva što bi bio turistički probitak za ovaj kraj. U svakom slučaju, Draškovićev dvorac svjedoči o jednom nadasve zanimljivom lokalitetu koji bi obnovom zapuštene baštine zacijelo postao ponovo privlačan i za one koji nisu rođeni u njemu. Vjerujem da bi jedna zajednička inicijativa mogla dati plodove. Za takvu obnovu inspiracija bi mogla biti već odavno postojeća Etno – galerija “Žunac” koja je sačuvala baštinu upravo u drvenom čardaku u narodnom i folklornom smislu, napisao je još Mayer.
    Međutim, iako je dvorac zaštićeno kulturno dobro, istina je da ga je Grad Karlovac prodao, i da više nema nikakve mogućnosti utjecati na tijek njegove obnove već mogu samo živjeti u nadi da će vlasnik jednog dana biti i u prilici obnoviti ga, prije nego se sam od sebe sruši. To se može dogoditi svaki čas jer je dvorac u ruševnom stanju. To su na upit KAportala i potvrdili iz karlovačke gradske uprave.
  • Kupoprodajni ugovor zaključen je 25. srpnja 2012. godine, u kojem je posebno definirano da je kupac sve radove rekonstrukcije i izgradnje na predmetnim nekretninama dužan izvesti u skladu s uvjetima Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Karlovcu. Grad Karlovac, Odsjek za kulturu i kulturnu baštinu organizirao je i proveo terenski izvid lokacije, Dvorca Janka Draškovića u Rečici, u suradnji sa Ministarstvom kulture, Konzervatorskim uredom u Karlovcu, rečeno nam je u Gradu Karlovcu. Napominju i da je Odluka o odobrenju prodaje donesena od strane Gradskog vijeća Grada Karlovca, a naposljetku i prodana putem javnog natječaja jedinom ponuditelju.
    U Gradu nam kažu da se dvorac nalazi u nadzoru Ministarstva kulture u statusu zaštićenog kulturnog dobra od 2007. godine kao nepokretno kulturno dobro, primjer profane graditeljske baštine. Dvorac, kao i čestica na kojoj se Dvorac nalazi su privatno vlasništvo.
  • Dvorac je građevinski u doista lošem stanju i ulaganja koja bi bila potrebna da se dovede u stanje koje je neopasno za eventualne posjetitelje su znatna. Ponavljamo, kako se radi o privatnoj nekretnini Gradu Karlovcu su zakonski znatno smanjenje mogućnosti ulaganja u navedenu česticu, stoji u odgovoru iz gradske uprave.
  • Rečica i okolno područje imaju izuzetan turistički potencijal te će Grad Karlovac i dalje poticati i podržavati, u skladu sa zakonskim okvirima, sve proaktivne inicijative i pokušaje da se stvori dodana vrijednost na području Grada Karlovca, navodi se.

Koliko je to moguće uz devastirani dvorac na kraju sela, treba tek vidjeti, no da je prodaja bila vrlo loša odluka gradske administracije ne treba posebno govoriti, dovoljno je vidjeti fotografije dvorca. (kaportal.hr)