Aktualno Županija

Javna rasprava Kinokluba Karlovac o kulturi kao modelu rada s ranjivim skupinama

Kinoklub Karlovac Javnom raspravom o važnosti filmske umjetnosti, metodama razvoja publike, sinergiji obrazovanja i umjetnosti, o kulturi kao modelu rada sa ranjivim skupinama: “O čemu mi to zapravo pričamo?” nastavio je provedbu aktivnosti projekta “FilmEk – filmski ekokamp – razvoj publike na slabo naseljenim područjima Karlovačke županije”, kojega provode u suradnji s Općinom Plaški i Izviđačkim odredom Spider iz Duge Rese.

U raspravi su, pridržavajući se epidemioloških mjera, uz članove Kinokluba sudjelovale prvenstveno učiteljice i nastavnice iz Karlovačke županije te uz ostale goste i Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture, Tomislav Šoban, filmski autor i predsjednik Kinokluba Zagreb, Ilija Barišić, prof., autor knjige “Filmska gramatika videoigara” i Jelena Modrić, filmska montažerka, prof. na Akademiji dramske umjetnosti.
Tijekom gotovo dva sata dinamičnog razgovora sudionici su se navodeći brojne prednosti složili da je nužno kulturne sadržaje dovesti i u krajeve koji su udaljeniji od trenutnih centara i aktivno uključiti lokalno stanovništvo te da je značaj kinoklubova i sličnih udruga u tom procesu audiovizualne djelatnosti teško nadomjestiti nekim drugim izvorima. Na brojnim primjerima koje su iz vlastitog iskustva podijelile i same obrazovne djelatnice, istaknuta je važnost kulture i umjetnosti u obrazovanju naših najmlađih jer im je kroz, npr. film ili videoigre, lakše približiti dijelove gradiva. Također, pokazalo se da publika koja naviku odlaska na kulturna događanja stekne u najranijoj dobi kasnije postaje pravi promotor i pokretač istih u svojoj najbližoj okolini.

  • Ova Rasprava pokazala je još jednom da je rad kinoklubova i sličnih udruga od jako velikog značaja za lokalnu zajednicu, ali je i otvorila neke nove teme s kojima ćemo se zasigurno susresti i kroz ovaj projekt i neke buduće aktivnosti, naglasio je Hrvoje Žibrat, voditelj projekta FilmEk. (kaportal.hr)