Aktualno Županija

Niče protupoplavni nasip u Turanjskim Goljakima, uskoro u Rečici i Selcu – od 2023. godine više nema straha od poplava?

Ministar je ustvrdio da je rješavanje problema poplava njegovom ministarstvu od 2017. prioritet

  • Nadam se da ćemo do kraja 2023. pitanje obrane od poplava na ovom najugroženijem području u Hrvatskoj konačno staviti ad acta i da ćemo o tome pričati kao našoj prošlosti, ne sadašnjosti i budućnosti, izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić za današnjeg obilaska radova na izgradnji nasipa u Turanjskim Goljakima.
    Dio je to projekta obrane od poplava grada Karlovca, tzv. Mjera 2, čijim će dovršetkom od poplava biti sigurni stanovnici Turnja i Logorišta. Cijeli sustav na karlovačkom području ima 8 mjera, a sve one trebale bi biti realizirane u iduće tri godine i učiniti Karlovac sigurnim od poplava bar jedno stoljeće.
  • Sustav obrane od poplava napokon je dobio konkretan korak. Stanovnike Male Švarče, Logorišta, Mostanja i Turnja box barijere su od 2018. dvaput obranile od poplava, a ovi nasipi će riješiti taj problem vjerujem za narednih stotinu godina i više, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.
    Izgradnjom ovog sustava od poplava neće biti sigurno samo područje Karlovačke županije – osim u Karlovcu, radi se i u Ogulinu i Bariloviću – već i dio Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, a to je, po Ćorićevim riječima, prioritet Ministarstva jer će trajno riješiti problem plavljenja četiriju rijeka.
  • Nekoliko desetljeća se, u pravilu, razgovaralo kako pristupiti ovom problemu, mi smo se uhvatili u koštac s njim. Zahvaljujem Županiji, Gradu Karlovcu, svim jedinicama lokalne samouprave i Hrvatskim vodama koji su dali sve od sebe da koordiniranim akcijama dođemo tu gdje smo danas: poodmakla faza radova na čitavom nizu mjera. Očekujem u narednom razdoblju dodatno intenziviranje radova, rekao je Ćorić.
    Osim na Turnju i Logorištu nasip od 5,8 kilometara, gradi se i 3 km nasipa uz Koranu i Mrežnicu, a uskoro bi na red trebali doći i oni na području Rečice i Selca. No, neće samo karlovačko područje biti sigurno od poplava: Aglomeracijom Karlovac – Duga Resa, projektom „teškim” 420 milijuna kuna, od kojih je 85 posto bespovratnih, europskih, novu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu dobit će dijelovi Karlovca, Duge Rese i Barilovića. To je jedan od 59 projekata aglomeracije u zemlji.
  • U protekle tri godine potpisali smo ugovore vrijednosti 25 milijardi kuna i do kraja 2023. godine stotine tisuća građana dobit će konačno priključak na mrežu javne odvodnje, dobar dio njih i na mrežu javne vodoopskrbe. Osigurat ćemo građanima bolje životne uvjete i, zapravo, nešto što je trebalo biti osigurano prije više desetljeća, poručio je Ćorić. (kaportal.hr)