Aktualno OG sada Ogulin

Od danas mjera obveznog korištenja maski za lice. Pokušali smo saznati što je ispravno, a što nije

U Hrvatskoj se od danas uvodi mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski.

Maske moraju nositi:

– zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni

– vozači, ostali zaposlenici u sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu

– zaposlenici u trgovinama i kupci tijekom boravka u prodavaonicama

– zaposlenici u ugostiteljskim objektima koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela i pića

I sve bi to, uglavnom, bilo u redu da građani nisu prepušteni na milost i nemilost raznih prekupaca i nakupaca, prodavača i preprodavača, te samoukih krojača i šivaća zaštitnih maski. Država nije učinila ništa na organiziranju i reguliranju vrsti i standarda maski koje se mogu koristiti, mjestima i načinu na koji se smiju prodavati,  niti  je ikoga briga kako će građani maske nabaviti. Nije jasno ni tko je dužan nabaviti maske za, primjerice, zaposlenike u trgovinama. S obzirom da je to mjera koja se odnosi na rad takvih subjekata, bilo bi normalno da trgovci – poslodavci imaju obavezu nabaviti maske za svoje zaposlenike, no kako će to u stvarnosti biti, vidjet ćemo. Uglavnom je sve prepušteno omiljenom balkanskom sportu – snalaženju. O tome smo već pisali u članku “Trgovanje prepakiranim maskama” u kojem smo ukazivali na neuređenost načina pojedinačne prodaje maski, te ukazivali na primjere gdje prodavači, golim rukama zagrabe određeni broj maski iz velikog pakiranja i onda vam odbroje onoliko, koliko već komada želite. Bez ikakvih osnovnih higijenskih, ili sanitarnih mjera.

Nakon prvog kruga upita, u odgovorima nam je, naravno, savjetovano da pitamo nekog drugog. I pitali smo. Pitali smo nacionalni Stožer Civilne zaštite i evo što su rekli: “Ovim putem Vas obavješćujemo da pamučne tekstilne maske moraju zadovoljavati parametre zdravstvene ispravnosti u skladu s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje te Uredbom (EZ) br. 1907/2006 Europskog Parlamenta i Vijeća od 18. prosinca 2006 o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH) – (Sl.L. 396/3.12.2006.), a prema kojima platnene maske od tkanina nemaju propisane mikrobiološke parametre te se niti ne očekuje da su sterilne jer su one po svojoj namjeni višekratne i korisnik ih sam pere, pegla i ponovno koristi.
Ukoliko se Vaš upit odnosi se zaštitne medicinske maske taj dio upita nije u nadležnosti Državnog inspektorata, već je potrebno upit poslati HALMED-u.

Koliko raznorazne šivane platnene maske koje nam se nude na prodaju zadovoljavaju spomenute parametre i tko to kontrolira, možete samo zamisliti.

Gospodu iz Ministarstva gospodarstva također smo upitali o načinu prodaje maski, no tu nas je više zanimalo koliko je zakonito raspakirati originalno pakiranje, pa onda sadržaj prodavati pojedinačno, bez vlastitog pakiranja i ikakve deklaracije. Oni su nam odgovorili copy/paste-om jednog velikog komada Zakona o trgovini, jer to je valjda lakše nego jednostavno odgovoriti na pitanje sa “to je u skladu sa zakonom” ili “to nije u skladu sa zakonom”. Izdvojit ćemo bitnije dijelove:

 

Proizvodi koji se na području Republike Hrvatske nude potrošačima moraju na ambalaži, privjesnici, naljepnici ili na samom proizvodu sadržavati najmanje:

  1. osnovna obilježja proizvoda u mjeri koja je potrebna da bi potrošač donio odluku o kupnji kao što su naziv proizvoda, tip i model proizvoda, naziv pod kojim se proizvod prodaje, sastav proizvoda, svojstva i tehnička obilježja proizvoda           
  2. naziv i sjedište proizvođača ili uvoznika koji ima sjedište na području Europske unije. 
  3. Navedeni podaci moraju biti jasni, vidljivi i čitljivi te napisani hrvatskim jezikom i latiničnim pismom, što ne isključuje mogućnost istodobne uporabe drugih jezika, a mogu uključivati znakove i piktograme lako razumljive potrošaču.”

 

Medicinske maske

“Vezano za samo označavanje maski, ovisno o vrsti maski potrebno je ispuniti sljedeće pretpostavke: U skupinu medicinskih proizvoda ubrajaju se kirurške maske, kirurški ogrtači, kirurške kape, navlake za ekstremitete i druge prekrivke za pacijenta te nazuvci ukoliko su specifično namijenjeni uporabi u radnom okruženju kirurške sale ili uz imunološki kompromitirane pacijente.

Proizvodnja, ocjenjivanje sukladnosti te stavljanje na tržište medicinskih proizvoda uređeno je Zakonom o medicinskim proizvodima („Narodne novine“, broj 76/13) te Pravilnikom o bitnim zahtjevima, razvrstavanju, upisu proizvođača u očevidnik proizvođača, upisu medicinskih proizvoda u očevidnik medicinskih proizvoda te ocjenjivanju sukladnosti medicinskih proizvoda („Narodne novine“, broj 84/13).

Prije nego što medicinski proizvod označi oznakom CE, proizvođač je obvezan dokumentirati njihovu usklađenost s normativnim zahtjevima ili s zahtjevima drugog tehničkog rješenja koje osigurava odgovarajuću i usporedivu razinu zaštite zdravlja i sigurnosti korisnika i/ili pacijenta, uključiti takvu dokumentaciju u tehničku dokumentaciju propisanu točkom 3. Dodatka VII Pravilnika, temeljem tehničke dokumentacije provjeriti jesu li ispunjeni svi relevantni zahtjevi propisani Dodatkom I Pravilnika te sastaviti izjavu o sukladnosti.

Platnene maske

Također, da bi se platnena maska stavila na tržište i smatrala zdravstveno ispravnom mora biti sukladna na ispitane kemijske parametre.
Platnene maske moraju biti analizirane i na mikrobiološke parametre u kojima nisu izolirani patogeni mikroorganizmi koji mogu štetno djelovati na kožu i sluznicu.

Prema svemu gore navedenom maske koje ne zadovoljavaju navedena pravila i nisu označene sukladno navedenom ne smiju se prodavati na tržištu.”

Za kraj još vam napominjemo da medicinsku masku možete nositi oko tri sata nakon čega je treba zamijeniti novom.

Donosimo i video uputstvo kako se koriste medicinske maske, jer sudeći po do sada viđenom, većina ih koristi nepravilno,  a tako od njih nema nikakve koristi!

 

masks-infographic---final-(a4---web---rgb)

 

 

Posljednje objavljeno

Gotovo je! Dalibor Domitrović ponovo je na čelu grada Ogulina

OgPortal

U Gradskom vijeću bi trebalo biti  8 vijećnika SDP-a,  6 vijećnika HDZ-a i 1 iz DP-a

OgPortal

SDP-u najviše glasova i za Gradsko vijeće

OgPortal

Domitroviću pobjeda u prvom krugu?

OgPortal

Prvi neslužbeni rezultati s pojedinih biračkih mjesta

OgPortal

Birališta zatvorena – čekamo prve, neslužbene rezultate

OgPortal