Aktualno Županija

Tvrtke uzele državnu potporu pa donirale HDZ – u vrhu karlovačka i dugoreška tvrtka, rekorder dolazi iz Križevaca

HDZ je objavio spisak svojih donatora u prvoj polovici ove godine, a iako je Gordan Jandroković naglasio kako HDZ neće primati donacije od onih tvrtki koje su koristile državnu pomoć zbog posljedica koronavirusa – to se nije obistinilo.

Naime, kako istražuje Index, na listi donatora HDZ-a su i mnoge tvrtke koje su činile upravo to. Takav je i čest rekorder ovih donatorskih lista, križevački Radnik, koji je zbog pandemije koronavirusa primio potporu u iznosu 123.000 kuna, a potom je HDZ-u donirao 30.000 kuna.

Gotovo odmah iza su i jedna dugoreška i karlovačka tvrtka (prije njih po doniranom iznosu je i zagrebačka Agroproteinka sa 27 tisuća kuna, no oni su među rijetkima koji nisu donirali novac već “usluge”).
Naime, u nizu onih tvrtki koje su financijski podupirale HDZ sa 20 tisuća kuna su Arkada iz Duge Rese, koja je korisnik potpora za očuvanje radnih mjesta i to u travnju – 280 tisuća kuna za 70 zaposlenika, te Niskogradnja iz Karlovca koja je dobila 107 tisuća kuna državne potpore u ožujku za 33 djelatnika te 128 tisuća kuna u travnju za 32 djelatnika.

Na ljestvici većih donatora, također sa 20 tisuća kuna, je i tvrtka Dolomit iz Krnjaka, no njih Index ne navodi među onima koje su također koristile i državne potpore, ali je zanimljiva jer prošle godine ima dobit od 219 tisuća kuna. HDZ-u su, dakle, donirali 10%. (kaportal.hr)