Aktualno OG sada Ogulin

Zamjena javne rasvjete – postavljaju se LED rasvjetna tijela

U tijeku je postavljanje LED rasvjetnih tijela na javnoj rasvjeti u Gradu Ogulinu. Zamjena javne rasvjete energetski učinkovitom provodi se po ESCO modelu, što znači da se projekt financira iz ušteda na električnoj energiji koje će se ostvariti postavom novih LED rasvjetnih tijela.

Projekt izvodi tvrtka ELOS d.o.o. iz Solina koja je dala najpovoljniju ponudu. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om iznosi 11.156.250,00 kuna.

Nova rasvjeta je projektirana sukladno novim propisima kojima se nastoji umanjiti svjetlosno onečišćenje koje stvara javna rasvjete.

Svjetlosno onečišćenje (zagađenje) je svako suvišno rasipanje umjetne svjetlosti izvan područja koje je potrebno osvijetliti, odnosno sva nepotrebna i prekomjerna rasvjeta, osvjetljavanje fasada kuća, vrtova, neba i slično. Nove lampe imaju optičke leće koje fokusiraju svjetlost samo tamo gdje treba, na kolnik i pločnik, čime se umanjuje rasipanje svjetla i štetne pojave poput zdravstvenih problema, narušavanja ekosustava te remećenja astronomskih promatranja.

Usporedba stare i nove rasvjete najbolje je uočljiva na Novoj cesti, gdje su neko vrijeme usporedno svijetlile jedne i druge lampe, a vidljivo je na fotografiji snimljenoj po mraku. Prva žarulja na fotografiji je stara žarulja, svijetli svuda samo ne gdje treba, rasipa svjetlost, a iza nje je nova koja svijetli na tlo, na kolnik, upravo tamo gdje treba. Uz to stare lampe troše 125 W električne energije, a nove LED 40 W.

Na sljedećoj fotografiji odlično se vidi razlika u kvaliteti i efikasnosti nove rasvjetu u odnosu na prijašnju. Prvo rasvjetno tijelo na fotografiji je iz stare postave dok su svjetiljke u nastavku ulice dio nove rasvjete. Uočljiva je razlika u osvjetljenosti ceste.

 

IMG-82c6e3a0dc4ebff77c045690df7b4c02-V