Sastanak oko organizacije obilježavanja 5. kolovoza 2020.

Udruga veterana 143. Brigade veterana HV Ogulin u suradnji s gradom Ogulinom organizirala  je sinoć zajednički sastanak oko  obilježavanja Dana pobjede i Dana Hrvatskih branitelja. Održan je u prostorijama Udruge veterana 143. Brigade HV Ogulin. Trebao je biti održan još prošli mjesec, rekao je predsjednik udruge Milan Poljak, ali je zbog poznate situacije vezane uz koronu u našem gradu, odgođen. Na sastanak su pozvani predstavnici svih braniteljskih udruga s ogulinskog područja, te načelnici susjednih općina, ali su se odazvali samo čelnici Udruge vojne policije i ZNG-a Klek, te zamjenica gradonačelnika Ogulina Ivana Salopek Šumonja, budući je gradonačelnik još bio u samoizolaciji.

Ivana Salopek Šumonja naglasila je da je ulogu organizatora preuzeo grad Ogulin, u suorganizaciji Udruge veterana 143. Brigade veterana HV Ogulin kao krovne braniteljske udruge.  Sukladno naputcima MUP-a i Ministarstva hrvatskih branitelja, odlučili su da umjesto planiranog većeg okupljanja u Frankopanskom kaštelu, obilježavanje ipak bude u  nešto manjem obimu, ali dostojanstveno. Međutim, iz medija su doznali, rekla je Salopek Šumonja, da branitelji ogulinskog kraja imaju drugu, svoju organizaciju. Djelomično su se uklopili u gradski protokol,  ali je vidljiva doza nejedinstva i ponašanja koje treba izbjeći. Branitelji trebaju biti jedinstveni, naglasila je, a organizatori drugog protokola sami će za to snositi odgovornost. Mimohod branitelja  je uime grada podržala, ali ne i njihovo okupljanje u Ribarićima.

Predstavnici Udruge vojne policije i ZNG-a Klek  naglasili su da oni kao čelnici udruga u Ribariće također neće ići, iako to članovima ne mogu zabraniti. Vodstvo udruga iza toga neće stajati, niti preuzeti bilo kakvu odgovornost  za nešto što nisu organizirali.

Milan Poljak zaključio je da se vjerojatno dogodio “šum u komunikaciji” i misli da nije riječ o podjelama, te pozvao sve da se odazovu na proslavu, kako je navedeno u protokolu, a po vlastitom nahođenju i na ostala događanja.

 

Facebook Comments