Aktualno Županija

Boljar najavio pomoć sugrađanima: Svima čiji su krovovi stradali od tuče, Grad će snositi dio troškova popravka

“Rebalansom ćemo osigurati novac i pomoći koliko budemo mogli, a koliko će to biti u financijskom smislu vidjet ćemo nakon što se popišu i procijene nastale materijalne štete”

Nakon jučerašnjeg strašnog nevremena koje je pogodilo područje grada Duge Rese od jutra na terenu su ekipe vatrogasaca koji nastoje pomoći svim građanima čiji objekti su oštećeni. Moraju djelovati brzo, jer vremenski prognostičari najavljuje nove oborine.

  • Vatrogasci i „košara“ Čistoće obilaze sve oštećene objekte i stavljaju cerade, no ono što nas brine je meteorološka najava daljnjih oborina od čak 60 litara kiše. Stoga nakon što pomognemo postaviti cerade na privatne objekte, morat ćemo dodatno učvrstiti ceradu na zgradi Pučkog otvorenog učilišta koja je postavljena jučer navečer, kaže dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar.
    Navodi da im je vjetar odnio oko 200 četvornih metara limenog krova, a oborinska voda prodrla je u Malu vijećnicu, učionice i uredske prostorije Učilišta te auto škole na katu zgrade, pa sve do poslovnice PBZ-a u prizemlju zgrade. Na svu sreću kino dvorana i novi projektor nisu oštećeni.

Iako se podaci o nastaloj šteti još uvijek prikupljaju za sada je poznato da su uz zgradu POU potpuno uništena dva krova na privatnim kućama u Gornjem i Donjem Mrzlom Polju, a ima još dosta kuća na kojima je vjetar odnio dio crijepa. Također je i desetak jako oštećenih automobila, a onih s manjim štetama je i puno više.
Iz iskustva je poznato, kako i u slučaju kada se proglasi elementarna nepogoda, oštećeni vlasnici dobivaju jako malo sredstava za pomoć, stoga gradonačelnik Boljar razmišlja u drugom smjeru te najavljuje direktnu pomoć oštećenim vlasnicima kuća direktno iz proračuna.

  • Usprkos pandemiji koronavirusa i svega što nas je snašlo, svakako želimo pomoći našim građanima i postupit ćemo kao i prije dvije godine kada smo imali velike štete na poljoprivrednim usjevima. Tada smo u proračunu osigurali 100 tisuća kuna za pomoć svim postradalim poljoprivrednicima. Iako se proračun slabije puni, za pomoć u obnovi isključivo krovova na kućama rebalansom ćemo osigurati novac i pomoći koliko budemo mogli, a koliko će to biti u financijskom smislu vidjet ćemo nakon što se popišu i procijene nastale materijalne štete – poručio je svojim sugrađanima prvi čovjek Duge Rese Tomislav Boljar. (kaportal.hr)