Aktualno OG sada Ogulin

Ćudljivo ljeto – Kakav je meteorološki bio mjesec srpanj?

Podaci tekućeg mjeseca: Srpanj 2020.

Uz sve zdravstvene nevolje koje ovo ljeto prate, situaciju je dodatno zakomplicirala i klimatska slika. Ljeto koje su tijekom proljeća najavljivali meteorolozi kao dugo, suho i vruće, po svemu sudeći nije navratilo u naše krajeve. Tako da imamo promijenjivo, povremeno vruće, a povremeno svježe ljeto sa dosta kiša. To se vidi i na podacima za mjesec srpanj. Najniža temperatura u prošlom mjesecu izmjerena je 08. srpnja i iznosila je 7,4 Celzijeva stupnja. Najviša je zabilježena krajem srpnja, 28. 07. kada je bila 34,4 stupnja. Varirao je i tlak zraka, od 1009 hPa na dan 06.07. do 1027.2 hPa koliko je iznosio 12.07. Bilo je i vjetra, srećom ne onog olujnog koji nam zna zadavati glavobolje, a najviše je puhalo 11. srpnja kada je sjeverac puhao brzinom od 13,9 m/s. U srpnju bilježimo i 106.6 mm oborina, naravno radi se o kiši.

Na AMP Ogulin-Žegar 12. srpnja oboren je rekord u najvišem mjesečnom tlaku zraka te je izmjeren tlak zraka vrijednosti 1027,2 hPa.
Stari rekord za srpanj bio je za 0,2 hPa niži od novog, a bio je izmjeren 22. srpnja 2019. godine.

Kakav će biti kolovoz teško je reći. Početak , uz dosta kiše i veći pad temperatura zraka, nije bio obećavajući. Danas, primjerice najviša temperatura bila je 21,2 stupnja dok je točno tjedan dana prije iznosila 32,3 celzijeva stupnja. Od sutra, prema prognozama trebalo bi se vraćati ljetno vrijeme i ljetne vrijednosti. Prognoza kaže da će sutra biti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku te osjetno toplije. Malo kiše ili poneki pljusak mogu pasti u unutrašnjosti, prvenstveno u gorju, a popodne i na južnom Jadranu. Vjetar slab do umjeren, u gorju na udare i jak, sjeveroistočni. Na Jadranu bura, pod Velebitom s olujnim udarima, a na krajnjem jugu sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 14 do 18, na Jadranu od 20 do 24. Najviša dnevna od 28 do 32 °C, u gorju oko 24.