Aktualno Županija

Turizam na svim razinama u velikom padu, no jedan je podatak zanimljiv – Karlovačka županija jedina u Hrvatskoj u lipnju imala više “domaćih” noćenja

Nadamo se da će službeni podaci za srpanj i kolovoz ipak znatno popraviti sliku hrvatske turističke sezone, daju to naslutiti i prilično puna odmarališta diljem Jadrana, no u lipnju je turizam još uvijek dramatično osjećao posljedice koronavirusa.

U Hrvatskoj je tako tijekom lipnja ostvareno samo 27% turističkog prometa u odnosu na isti mjesec lani, a slična situacija je i u Karlovačkoj županiji, iako ne i posve ista. Naime, pad broja stranih turista je očekivano bio i znatno veći pa je županiju od 1. do 30. lipnja posjetilo 6.580 stranih gostiju koji su ostvarili 10.389 noćenja što je tek oko 15% prošlogodišnjeg prometa. No, s druge strane, Karlovačka i Ličko-senjska županija jedine su imale veći broj domaćih turističkih dolazaka nego u lipnju prošle godine čime su se potvrdile pretpostavke da bi središnje kontinentalne destinacije mogle osjetiti i ponešto pozitivno nakon pandemije koronavirusa zbog želje ljudi da putuju, ali na kraće udaljenosti i kraće vrijeme. U Karlovačkoj županiji tako je u lipnju bilo 3.986 domaćih turista što je za gotovo 11% bolje nego lani, a ispred nas je jedino Ličko-senjska županija s još većim porastom od 15%, dok su svi ostali u minusu.

Po broju noćenja domaćih turista Karlovačka županija je, pak, jedina u plusu u cijeloj Hrvatskoj – u lipnju su ih domaći gosti ostvarili 7.056, odnosno 8% više nego u istom mjesecu lani. Svi ostali i u tom su segmentu u minusu pa i Ličko-senjska županija unatoč nešto većem broju domaćih turista.

Kao i za proteklih nekoliko mjeseci, DZS nije niti za lipanj objavio uobičajenu listu dolazaka i noćenja po gradovima i županijama, vjerujemo kako će od srpnja i to biti ponovno ubačeno u izvještaje. (KAportal)