Aktualno Županija

Nakon nevremena: Grad Duga Resa kreće u sanaciju krova na zgradi Pučkog učilišta, pomoći će i obnovu krovova na 50-tak oštećenih kuća

Gradska komisija ovih dana obilazi sve oštećene i popisuje oštećenja. Kad se napravi službeni zapisnik i utvrdi koliko iznosi ukupna šteta, odlučit će se i o visinama naknada za pojedine vlasnike kuća.

Nakon velikog nevremena koje je početkom ovog mjeseca pogodilo Dugu Resu, Grad je objavio javni natječaj za izbor izvođača radova na sanaciji krova na zgradi Pučkog otvorenog učilišta i Gradske uprave. Natječaj je otvoren do 24. kolovoza, procijenjena vrijednost nabave iznosi 245 tisuća kuna bez PDV-a, a tko god bude izabran imat će rok od samo 15 dana za obaviti navedene radove.

Podsjetimo, 3. kolovoza jaki vjetar praćen tučom otkinuo je jednu stranu limenog krova i bacio je u dvorište, a obilna kiša ušla je u Malu vijećnicu i uredske prostorije na prvom katu zgrade te procurila sve do poslovnice PBZ-a u prizemlju. Iako su dugoreški vatrogasci brzo intervenirali i krov pokrili ceradom nastala je velika šteta. Kako je vrijeme vrlo ćudljivo, krov valja što prije obnoviti da se spriječe daljnja oštećenja u unutrašnjosti zgrade.
Uz traženje građevinara, Grad je pokrenuo i proceduru za procjenu nastale štete kod osiguravajućeg društva, jer su na svu sreću sve gradske ustanove i tvrtke, na inzistiranje gradonačelnika Boljara sklopile zajedničku policu osiguranja pa će uz pripadajuću naknadu od osiguranja biti puno lakše pokriti nastale troškove.

  • Glavni procjenitelj iz osiguranja dolazi iduće srijede, tad ćemo znati detalje. Osim krova na zgradi Pučkog otvorenog učilišta, potrebno je obnoviti i krov na spoju između vijećnice i zgrade gradske uprave, ali ima još i niz drugih radova koje valja obaviti poput elektro i soboslikarskih radovam rekao je za KAportal dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar dodajući kako smatra da ukupna šteta vjerojatno iznosi između 500 i 750 tisuća kuna, ali detalje će znati narednog tjedna.

Obzirom da je Grad odlučio pomoći i građanima koji su imali štete na krovovima kuća na javni natječaj javio se pedesetak Dugorešana. Gradska komisija ovih dana obilazi sve oštećene i popisuje oštećenja. Kad se napravi službeni zapisnik i utvrdi koliko iznosi ukupna šteta, odlučit će se i o visinama naknada za pojedine vlasnike kuća. (kaportal.hr)