Aktualno OG sada Ogulin

Prije nekoliko dana i ogulinski GSS-ovci sudjelovali u potražnoj akciji na Bijelim stijenama

Ne odvajajte se od grupe – čak i kad vas zadese nevolje, snalaženje je lakše kada je više glava na broju!

Kako saznajemo od HGSS-a, prije nekoliko dana delnički i ogulinski GSS-ovci sudjelovali su na noćnoj potrežnoj akciji na Bijelim stijenama. Naime, 20. kolovoza u 21.00h HGSS Stanica Delnice zaprima poziv Centra 112. Prema dojavi izgubio se planinar na području strogog rezervata Bijelih i Samarskih stijena. Poziv je uputila skupina planinara nakon što su bezuspješno pokušavali pronaći preostalog člana s kojim su se razdvojili prije 5 sati.

U najkraćem mogućem vremenu na teren izlazi 14 članova delničke ispostave s tri terenska vozila. Odlučeno je da se u što prije pretraže svi planinarski putevi na navedenom području od mjesta zadnjeg viđenja nestalog planinara

Potrazi se stoga priključuje 8 spašavatelja stanice Ogulin koji „zatvaraju“ područje puteva na Bijele stijene s “ogulinske” strane.

Po dolasku na lokaciju, od skupine planinara saznajemo da se izgubljena osoba u jednom trenutku planinarenja, zbog iznemoglosti, odlučila vratiti do auta lakšim putem u odnosu na planove ostatka grupe.

Potragu su dodatno otežale činjenice da područje Bijelih stijena obiluje stazama i prečacima. Pokrivenost telefonskim signalom je neznatna pa nije bilo moguće stupiti u kontakt s osobom putem mobilnog uređaja.

Ipak, na zahtjev spašavatelja, putem 112 zatraženo je lociranje posljednjeg spajanja mobilnog uređaja izgubljene osobe na odašiljač. Informacija od strane mobilnog operatera je navodila da spajanje bilo u 21.28 na 30 km udaljen repetitor što je digitalnim kartografima iz stanice Delnice i Split bilo dovoljno da identificiraju područja pokrivenosti signalom na području pretrage. Dodatna analiza učinjena je pararelnom pokrivenošću bližih repetitora te su identificirana 4 manja područja potrage.

Spašavatelji na terenu su se grupirali i područje pretraživali iz 4 različita pravca kretanja. Osoba je pronađena u 23.05h kako leži u blizini makadamske ceste. Bila je preplašena i promrzla, no bez ozljeda. Akcija završava u 1:15h povratkom spašavatelja u Stanice.

Ovim putem apeliramo na sve osobe koje planiraju boravak u prirodi da razmotre sve scenarije koji ih tamo mogu zadesiti. Planinarski ruksak mora sadržavati hranu i piće (najbolje vodu), rasvjetno tijelo, baterije, adekvatnu rezervnu i dodatnu odjeću, torbicu prve pomoći, a u novije vrijeme i napunjeni mobitel! Ne odvajajte se od grupe – čak i kad vas zadese nevolje, snalaženje je lakše kada je više glava na broju! (info/foto:HGSS)

Posljednje objavljeno

Evo koliko novca smijete prenijeti preko granice bez prijave

OgPortal

Počelo rušenje zgrade bivšeg mirovinskog i socijalnog osiguranja

OG Portal

EMA započela s ispitivanjem lijeka protiv covida-19

OgPortal

Stožer planira testiranje: Kako će izgledati odlazak na svadbu ili koncert?

OgPortal

Capak: Pohana svinjetina je opasnija od AstraZenece

OgPortal

Hoćemo li imati reprizu izbora za gradonačelnika Karlovca od prije četiri godine? Po našoj anketi čini se tako, u drugom krugu ponovo Mandić i Petračić

OgPortal