Aktualno OG sada Ogulin

Konačno se u jednoj trgovini maske prodaju na ispravan način

Prije nekoliko tjedana ukazali smo na OGportalu  na nepravilnosti u načinu prodaje zaštitnih maski na prodajnim mjestima. Naime, maske su se prodavale na način da su ih prodavačice rukom uzimale iz većeg kartonskog pakiranja, odbrojale onoliko koliko vam treba i tako uručile. Taj način izgledao nam je vrlo neprikladan, kako sa higijensko-sanitarnog, tako i sa trgovačkog gledišta. Naime, poznato je da se proizvodi mogu prodavati samo u originalnom pakiranju, da moraju imati svoju ambalažu i deklaraciju sa svim propisanim podacima. Isto tako nije dozvoljeno raspakiravati originalno pakiranje i proizvode prodavati pojedinačno, bez pakiranja i deklaracija. Uz to vrlo je upitan higijenski status zaštitne maske koju vam trgovkinja nazaštićenom rukom vadi iz kutije i predaje.

Upit smo uputili na jednu adresu a onda je usljedio klasični hrvatski “ringišpil” gdje su na jedno adresi rekli da nisu za to nadležni pa nas uputili na drugu i tako par tjedana u krug. Agencija za lijekove i medicinske proizvode RH, Ministarstvu zdravstva, HZJZ, Ministarstvo gospodarstva, Tržnu inspekciju, Državni inspektorat, Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije… dio je adresa na koje smo pitanja uputili. No, u konačnici ipak smo nešto saznali.

U jednom odgovoru je stajalo:”Naše je mišljenje da se sterilna pakiranja sa više komada maski u njima moraju prodavati samo neotvarana”, u drugom  “Ako se ne radi o sterilnim pakiranjima, također je preporučeno prodavanje u originalnom pakiranju, a ako se i prepakirava, obvezno je nošenje kirurške maske preko usta i nosa i dezinfekcija ruku prije svakog prepakiravanja” te u trećem odgovoru: “Maske koje ne zadovoljavaju navedena pravila i nisu označene sukladno navedenom ne smiju se prodavati na tržištu.”.

Stoga nas je razveselilo kada smo danas u velikoj trgovini Gavranovića u Preradovićevoj ulici pronašli u prodaji komplet od 10 zaštitnih maski, u pravilnom pakiranju i sa pravilnom deklaracijom. Uz to treba dodati da je i cijena povoljna. Pakiranje od 10 komada dođe 19,99 Kn, dakle, cca 2 kune po maski. Možda se ipak nešto kreće.

zaštitne maske pakiranje