Aktualno Županija

Gradonačelnik Katić o reformi lokalne samouprave: Pripajanje susjednih općina Gradu Slunju bio bi puno veći gubitak za te krajeve nego ostvarena ušteda

Zamjenik gradonačelnika i načelnika trebao bi dužnost obnašati isključivo volonterski, a svakom gradu ili općini potreban je samo jedan, smatra gradonačelnik Grada Slunja Jure Katić.

Najavljena reforma lokalne samouprave, naglašena kao funkcionalno spajanje lokalnih jedinica, te ukidanje i smanjenje broja dužnosnika, djelomično je prihvaćena i u mišljenju slunjskog gradonačelnika Jure Katića.

Naime, gradonačelnik Katić za KAportal prokomentirao je inicijativu Vlade o nadolazećoj reformi lokalne samouprave, kazavši pritom kako smanjenje lokalnih dužnosnika treba ići u korak s pažljivom reorganizacijom kako ne bi došlo do problema u funkcioniranju lokalne uprave, smatrajući pritom da bi se trebao smanjiti broj zamjenika općina i gradova, te da bi se dužnost trebala obavljati isključivo volonterski.
Pitanje funkcionalnog spajanja lokalnih jedinica, prema još uvijek nepoznatim kriterijima, prema mišljenju gradonačelnika Katića neće postići željeni cilj. Naime, gradonačelnik Katić ističe kako pripajanje susjednih općina Gradu Slunju je ne potrebno jer one samo po sebi ne iziskuju toliko veliki trošak, koliki bi bio gubitak za te krajeve.

-Ujedno, Grad Slunj ne bi mogao korektno i ravnopravno voditi te prostore. Riječ je o prostorima posebne skrbi koji su većinom neobnovljeni i zapušteni, te će ih pripajanje gradovima ili njihovim ukidanjem još više opustošiti, što će u konačnici pridonijeti njihovom daljnjem odumiranju, zaključuje gradonačelnik Jure Katić. (kaportal.hr)