Aktualno Županija

Unatoč koronakrizi proračun Grada Karlovca za 2021. veći od ovogodišnjeg! Penje se na skoro 393 milijuna kuna

Grad je, kako to zakon i propisuje, počeo pripreme za izradu novog proračuna

Karlovački proračun za 2021., korona krizi usprkos, bit će, bar po sadašnjim najavama, i veći od ovogodišnjeg: 392,7 milijuna kuna. Ovogodišnji je, nakon posljednjeg rebalansa, 362,5 milijuna.

Grad Karlovac je, naime, kako to zakon i propisuje, započeo pripreme za izradu proračuna za 2021. godinu i projekcije za razdoblje 2022 – 2023., a u tome mogu sudjelovati i svi subjekti koji se na bilo koji direktan ili indirektan način financiraju ili sufinanciraju iz gradskog proračuna. Svoje prijedloge za uvrštavanje u proračun, s iznosima sredstava i argumentiranim obrazloženjem potrebnih sredstava, moraju dostaviti u prvih 15 dana rujna u nadležni upravni odjel Grada Karlovca.
A u Gradu, podsjetivši da je za ovu godinu proračun prvotno iznosio 369,3 milijuna kuna, za projekte komunalne i društvene infrastrukture, promet, školstvo i predškolski odgoj, vatrogastvo, kulturu, poticanje poduzetništva, turizma i poljoprivrede… pa iako je epidemija korona virusa uzrokovala poremećaje i smanjila prihode, ipak je osiguran novac za zdravstvenu zaštitu i očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu.

  • Stoga smo u tijeku trajanja tzv. lockdowna pripremili prvi rebalans proračuna kojim su prihodi proračuna Grada smanjeni za oko 7 milijuna kuna, ali je i promijenjena struktura rashoda proračuna koji iznosi 362,5 milijuna kuna. U pomoć je priskočilo i Ministarstvo financija plasmanom beskamatnog kredita s rokom otplate na dvije godine kojim nam je omogućeno lakše poslovanje u tim kritičnim mjesecima. Nešto poboljšana situacija s prihodima u II polugodištu odraziti će se na donošenje izmjena i dopuna proračuna u narednim mjesecima, a projekti koji su započeti, moraju se dovršiti i za iste će se osigurati neophodna financijska sredstva, kažu u Gradu.
    Dodaju kako u tim okolnosima, uz neizvjesnu situaciju s epidemijom u jesenskim i zimskim mjesecima počinju pripreme za donošenje proračuna za narednu godinu i projekcije za još dvije godine.
  • Ministarstvo financija najavilo je još jednu poreznu reformu kroz snižavanje stopa poreza na dohodak, koja će utjecati na povećanje osobnih primanja zaposlenih, ali i na smanjenje prihoda proračuna Grada Karlovca. Naše procjene prihoda proračuna za narednu godinu ipak su vrlo optimistične i procjenjuju se na 392,7 mil. kn pri čemu bi izvorni prihodi proračuna iznosili oko 195 mil. kn dok se druga polovica prihoda odnosi na primitke iz EU fondova i nacionalnih sredstava, te prihoda od zaduživanja, napominju iz Grada.

Poručuju da će proračunom biti osigurana sredstva za nesmetano poslovanje svih djelatnosti u nadležnosti Grada: osnovnog školstva i predškolskog odgoja, kulture, sporta, socijale, društvene nadgradnje, vatrogastva, održavanja i gradnje komunalne infrastrukture, ali u njemu mora biti “i za velike i važne projekte sufinancirane sredstvima EU fondova”, te “druge ambiciozne programe za koje Grad mora pronaći vlastite snage za financiranje”.

  • Proračunska sredstva su ograničena, te će i u ovom proračunskom razdoblju biti neophodno odrediti prioritete financiranja kako bi se ostvarila najveća moguća korist za sve građane grada Karlovca kao krajnje korisnike gradskog proračuna, zaključuju u Gradu. (kaportal.hr)