Aktualno OG sada Ogulin

Kako NE programirati EU fondove – nemamo strategija, ali pošaljite svoje projekte da bolje pripremimo strategije!

Ministarstvo poljoprivrede RH pozvalo je sve zainteresirane da se uključe u kreiranje baze projekata za financiranje iz EU fondova. Poziv možete pogledati na ovoj poveznici.

Na taj poziv, objavom na Facebooku, osvrnula se naša sugrađanka  Natalia Zielinska,  stručnjakinja za EU fondove,  dopredsjednica HUP – Udruge profesionalaca za fondove EU  i vlasnica tvrtke Euro Grant Konzalting. Ona ističe:

“KAKO NE PROGRAMIRATI EU FONDOVE – PRIMJER: HRVATSKA
Taman kad pomisliš da smo nešto naučili na prethodnim greškama, javi se ministrica poljoprivrede.
Traži da putem google upitnika upišete svoje projekte u “bazu” kako bi oni , MPS, što kvalitetnije izradili strateške progame za poljoprivredu.
No, u tom istom upitniku traže da napišete kojim tim strateškim programima vaš potencijalni projekt doprinosi.
Pojednostavnjeno, nemamo strategija, ali pošaljite svoje projekte da bolje pripremimo strategije. No, prilikom ispunjavanja obvezno se nadovežite se na strategije (kojih doduše nemamo).
Ako ništa ne razumijete, niste sami.
Kod EU fondova uvijek zagovaram suradnju, stručnost i transparetnost. Neuspjeh dosadašnjih programa leži u lošem programiranju, odnosno u radnim skupinama rade uglavnom političari bez grama radnog iskustva u sektoru za koji raspisuju programe za sljedećih 5 godina.
I tako za poduzetnike programi pišu političari, za obrazovanje šumari etc, za poljoprivredu pravnici etc.
Taj nedostatak dijaloga, suradnje, neće se gospodo riješiti upitnikom. Ovdje je potrebna prije svega dubinska analiza dosadašnjih programa, onda analiza svjetskih trendova, određivanje smjernica pa tek onda razgovor sa strukom te zainteresiranom javnošću.
Upitnike pošaljite kad odradite sve prethodne točke, kad budemo znali za što ste predvidjeli potpore u narednim godinama, da možemo naše investicije prilagoditi strateškim dokumentima. Ne obrnuto”.