Aktualno Županija

Novi Centar protiv benzinske pored Pošte? – ProbudiKA traži javnu raspravu i suglasje struke i građana

Iako je prije godinu dana Grad najavljivao da će izmjenama GUP-a biti otklonjena mogućnost da se na parceli pored Nove pošte gradi benzinska pumpa, čini se da ona ipak postoji, a stanovnici Novog Centra je ne žele

  • Svjesni da kapital diktira puno toga, te da investitor kupuje svoj zemljište u okružju prostora lokalne zajednice, te da postoji vrlo velika vjerojatnost da pri tome nema izražene estetske i moralne kriterije kako bi se njegova građevina trebala odnositi prema sveukupnom prostoru, nužno je da Generalnim urbanističkim planom što je više moguće spriječimo daljnja „silovanja“ našeg grada. Nužno je, da u ukoliko je još moguće, u ovoj ali i svim budućim, sličnim situacijama bude postignuto suglasje, struke i građana, uz poštivanje zakona i procedura. Svjesni činjenice da bez privatnih investicija, nema razvoja i zapošljavanja, u ovakvim i sličnim situacijama ipak ne dajemo prednost nekolicini možebitnih radnih mjesta. Ovakve se stvari moraju pitati građane putem javnih rasprava, poručili su iz inicijative ProbudiKA, upozorivši javnost da je pored Pošte u Novom Centru u planu izgradnja benzinske pumpe, čemu se protive stanovnici te gradske četvrti.

Prije godine, podsjetimo, Grad je najavljivao da će izmjenama GUP-a biti otklonjena mogućnost da se na parceli pored “Nove pošte” gradi benzinska pumpa, ali čini se da ona ipak postoji, a stanovnici Novog Centra je ne žele.
Poručili su to i u priopćenju poslanom medijima “Građani Novog centra Karlovac”, preciziravši, između ostalog, da je na području Karlovaca trenutno “9 benzinskih postaja na 55.705 stanovnika (procjena za 2021. godinu je 51.500 stanovnika), dok sam Grad Karlovac ima 46.833 (procjena za 2021. godinu je oko 44.500 stanovnika), što je više nego dovoljno za potrebe građana”, apelirali da se mora misliti na djecu, te ocijenili kako će se time Karlovac smjestiti “u kontekst tranzitnog grada kako ga ostali dijelovi RH i doživljavaju, odnosno, grada gdje će netko na putu ili po povratku s mora, natočiti gorivo, obaviti wc, uzeti kavu za van, te ju uz cigaretu popiti pored svoga vozila.”

ProbudiKA, pak, navodi kako se o izgradnji benzinske razgovaralo na sjednici Vijeća ove GČ, na kojoj je s građanima bio i gradonačelnik.

  • Sukus svega je da je u konkretnoj situaciji riječ o parceli koju je od Hrvatske Pošte na javnoj dražbi kupio privatni investitor, da je taj isti investitor u tijeku 2019. godine obavijestio Grad o namjeri izgradnje benzinske postaje te je s nadležnima u Gradu započeo razgovore vezane uz izgradnju iste, prethodno ostvarivši kontakte s karlovačkim projektantima,da još do današnjeg dana za istu nije ishođena građevinska dozvola, ali da Generalni urbanistički plan Grada Karlovca isto tako, svojim sadržajem te unatoč svojim brojnim izmjenama i dopunama, ne garantira da se ishođenje iste može sa sigurnošću onemogućiti. Slijedom navedenog, benzinska postaja, još jedna, gdje u krugu manjem od kilometra imamo benzinsku postaju uz brzu cestu na Rakovcu, još jednu nešto malo dalje na Dubovcu, dvije na Švarči i da ne nabrajamo dalje, bila bi zaista apsolutno nepotrebna u gradu kakav je Karlovac, ocjenjuju u ProbudiKA.

Dodali su i kako je Gradu privatni investitor ponudio da parcelu otkupi za nekih 1,6 milijun kuna, no kako to nije logično za očekivati, “jedino što preostaje s formalno pravne strane su izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana.”

  • Struka će, ili bi morala znati, koliko su one za ovu konkretnu predmetnu situaciju moguće, realne i izvjesne, da bi se eventualno na taj način spriječila izgradnja benzinske postaje. Slijedom navedenog, a citirajući gradonačelnika, koji je jučer u nekoliko navrata Generalni urbanistički plan oslovio svojevrsnim „svetim pismom“ kojeg se moraju podržavati svi dionici na koje se on kao takav u određenoj situaciji odnosi, mi ispred GI Probudi Ka ovim putem apeliramo na struku, na naše urbaniste, arhitekte i sve relevantne osobe koje su ili će u buduće imati aktivnu ulogu u njegovim izmjenama i dopunama, da „potezom pera“ onemoguće za buduća vremena ovakve eskapade u vidu nelogičnih, grubih, opasnih, nepotrebnih, besmislenih i naprosto glupih zahvata u vizuru našeg Grada, poručili su i dodali da je nužno je, da u ukoliko je još moguće, u ovoj, ali i svim budućim, sličnim situacijama bude postignuto suglasje, struke i građana, uz poštivanje zakona i procedura.

Naveli su kako su svjesni činjenice da bez privatnih investicija nema razvoja i zapošljavanja, ali u ovakvim i sličnim situacijama ipak ne daju prednost nekolicini možebitnih radnih mjesta.

  • Ovakve se stvari moraju pitati građane putem javnih rasprava. Ako je već predodređeno da naš grad, politički gledano, bude, nazovimo tako, bastion sigurne i postojane vladavine HDZ-a u narednom mandatu i nakon lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, ona ne smije biti gluha, slijepa i nijema spram svojih građana, ona mora biti korigirana participacijom građana u lokalnoj samoupravi jer puno malih ljudi koji naprave puno malih koraka, mogu promijeniti sve, zaključujli su ProbudiKA u priopćenju koje potpisuju Alen Kristović, Goran Turk i Livija Hrastovčak.