Aktualno Županija

Karlovačke škole za sad bez korone – zbog mjera zaštite prešle u dvosmjenski rad, uvedene nove autobusne linije i obroci u razredima, ali fali čistačica

Pozitivnih slučajeva u školama nema, ima samoizolacije školske djece je zbog zaraženih roditelja ili drugih osoba u obitelji

  • Bitno je da, za sada, pozitivnih slučajeva u školama nemamo. Imamo slučajeve samoizolacije školske djece, a to je zbog zaraženih roditelja ili drugih osoba u obitelji. Za tu djecu se organizira online nastava, kazao je Stjepan Mrežar, načelnik karlovačkog Stožera civilne zaštite, govoreći o situaciji u školama u kojima je u ponedjeljak počelo održavanje nastave.

Za njeno odvijanje po novim uvjetima, odnosno, propisanim mjerama zaštite od koronavirusa bilo je potrebno, uz maske i dezinficijense, osigurati i veći prostor za manji broj učenika pa su škole prešle u dvosmjenski rad – osim onih u Rečici i Skakavcu – uvedene su dodatne autobusne linije za prijevoz učenika, organizirana im prehrana u učionicama, a kako se zgrade pojačano čiste i dezinficiraju i između smjena i poslije druge, pojavio se novi problem: nedostatak čistačica.

  • Upućeni su zahtjevi resornom Ministarstvu za dodatnim zapošljavanjem i čekaju se suglasnosti, rekao je Mrežar i dodao kako se problem korištenja školskih dvorana za sportske klubove rješava na nacionalnoj razini.
    Rješenjem za onaj s produženim boravkom teško da su zadovoljni roditelji djece 3. i 4. razreda jer organiziran je samo za učenike prvog i drugog razreda. Ipak, tamo gdje to dostatan školski prostor dozvoljava, moguće je u dogovoru s roditeljima organizirati ga tako da grupe budu podijeljene prozirnim preprekama da bi učitelj mogao pratiti svu djecu.
    Jedna od škola koja je morala iz jednosmjenskog rada prijeći u dvosmjenski, i to nakon više od desetljeća, je OŠ Švarča. Dotadašnja organizacija nastave je promijenjena, a prvi dani pokazali su da i sada sve dobro funkcionira.
  • Nama je jako drago reći da je prvi tjedan nastave protekao izvrsno, svi smo zdravi i radosni. Imali smo slojevite pripreme u kojima nam je pomagao osnivač i mislim da je tu bila odlučujuća motivacija kako nas učitelja, tako i djece i roditelje. Najvažnije je da se nastava odvija u učionici jer je to najprirodnije okruženje za učitelje i djecu, zaključila je ravnateljica Andreja Željković. (kaportal.hr)