Aktualno Županija

„Dan bez poginulih u prometu“ – na prometnicama karlovačke županije 17. rujan protekao bez poginulih u prometu

Jučer su na području Policijske uprave Karlovačke provedene pojačane preventivne i represivne aktivnosti povodom obilježavanja Dana bez poginulih u prometu. Naime, od 16. do 22. rujna na području Policijske uprave karlovačke kao i na području ostalih policijskih uprava obilježavaju se Dani sigurnosti u prometu koje organizira međunarodna mreža prometne policije ROADPOL s ciljem ukazivanja opasnosti u prometu te smanjenju broja prometnih nesreća i stradavanja u prometu.

Tijekom jučerašnjeg dana na području Policijske uprave karlovačke nisu evidentirane prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, međutim evidentirane su četiri prometne nesreće od kojih jedna s teško ozlijeđenom osobom, jedna s lakše ozlijeđenom osobom i dvije s materijalnom štetom.

U provedenoj preventivno-represivnoj akciji usmjerenoj prvenstveno na tzv. četiri ubojice u prometu, a to su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne uporabe mobitela u vožnji utvrđen je ukupno 71 prekršaj. Od toga se 38 prekršaja odnosi na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 15 na korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, devet na prekoračenje brzine kretanja vozila, jedan na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola te ostali prekršaji. Najveća izmjerena brzina kretanja vozila bila je 166 km/h na autocesti A1, na dijelu prometnice gdje je ograničenje 100 km/h.

Tijekom provođenja aktivnosti policijski službenici su vozačima uručivali prigodne letke na temu sigurnosti u prometu pod sloganom Ostani živ i spasi živote drugih, a vozači su potpisivanjem Prisege o poželjnom i odgovornom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu aktivno sudjelovali u kampanji.

Također, s ciljem podizanja razine svijesti građana da poštuju prometne propise i vode računa o svojoj sigurnosti, kao i o sigurnosti drugih sudionika u prometu na području grada Karlovca uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa na dvije lokacije u Karlovcu su postavljeni preventivni plakati na spomenutu temu.

Podsjećamo sudionike u prometu da kampanja Dani sigurnosti u prometu i dalje traje te ih pozivamo da se pridržavaju svih prometnih propisa kako bismo razinu sigurnosti u prometu doveli na višu razinu.