Aktualno OG sada Ogulin

Novi program: ART TEČAJ CRTANJA I SLIKANJA

 

Pučko otvoreno učilište Ogulin do 05. listopada vrši prijave za polaznike novog programa Art tečaj crtanja i slikanja. Polaznici mogu biti osobe starije od 12 godina. Stručna suradnica je Alenka Goldner Sučić, profesorica likovne kulture. specijalizacija slikarstvo u klasi red. prof. art. Ksenije Mogin.

Tečaj crtanja i slikanja obuhvaća učenje crtanja i slikanja na klasičan akademski način. Započinje se s savladavanjem osnovnih crtačkih vještina, potiče se razvijanje različitih načina promatranja, ovladavanje crtačkih tehnika te upoznavanje s osnovama slikarskih tehnika i slikarskog načina izražavanja. Kod upisa nije važan stupanj obrazovanja i predznanja već želja, ljubav i volja za novim jer se vještina crtanja može savladati isto kao što se savladavaju i druge vještine koje se koriste u svakodnevnom životu. Dobar crtež je osnova svake slike ne vezano o kojoj se tehnici radi. Važno je uz stručnu pomoć naučiti gledati, vidjeti i onda crtati. Primarni zadatak tečaja je prilagodba individualnim ciljevima i ambicijama svakog polaznika. Rad u grupi koristi kao poticaj jer se uči gledajući i komentirajući radove drugih polaznika ali s željom osobnog napretka. Također, polaznici kroz vrijeme pohađanja od osnovnih vještina postepeno, zavisno od osobnih mogućnosti, kreću samostalnom slikarstvu. Iz svega rečenog vidljivo je da je tečaj mjesto okuplja zaljubljenika u likovnu umjetnost koji na najbolji mogući način u opuštajućem ambijentu i poticajnom okruženju dobivaju stručnu i kvalitetnu poduku te pronalaze vlastitu kreativnost.

Tečaj će biti organiziran u 2 stupnja a oba će se moći završiti kroz 1 školsku godinu. Vještina crtanja i slikanja se može neograničeno nadograđivati pa ovaj tečaj nema definiran završetak nego samo mjesece rada.

Nastava se održava 1 x tjedno po 2 sata organizirana u 3 grupe:
1. Grupa od 12 do 18 godina Tu ubrajamo polaznike koji se uz savladavanje vještine crtanja i slikanja za svoje individualne potrebe mogu pripremati za upise na umjetničke škole ili srodna sveučilišta
2. Grupa Odrasli koji žele ovladati tehnikama crtanja kao osnovnom te slikanja kao nadogradnjom. Tečaj započinje savladavanjem osnovne crtačke vještine nakon čega polaznik dobiva sve zahtjevnije zadatke te se postepeno uvodi u slikarstvo
3. Grupa Odrasli koji će uz napitak provesti kvalitetno vrijeme uz učenje osnova crtanja te razvijanju kritičkog mišljenja i analize. Jednostavnije rečeno naučiti kako gledati i ocjenjivati umjetničko djelo, razgovarati o likovnoj umjetnosti općenito te posjećivati likovne izložbe.

Nakon svakog završenog stupnja organizirat će se izložba radova polaznika. Pribor nije uključen u cijenu. Likovni zadaci i vježbe koji će se obrađivati: o crtežu i tehnikama, vježbe promatranja i viziranja, učenje pojmova vezanih za kompoziciju, proporcije i perspektivu, tonska skala, crtanje forme, slobodna jednostavnija i složenija kompozicija po viđenju, crtež po reprodukciji i fotografiji, o slikarstvu i slikarskim tehnikama, vježbe miješanja boja, osnove modulacije i modulacije bojom, slikanje jednostavnih i složenih kompozicija po viđenju i po fotografiji.

O predavaču / voditelju

Alenka Goldner Sučić, rođena je u Ogulinu gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Završila je Filozofski fakultet Rijeka te stekla diplomu profesora likovne kulture specijalizacije slikarstvo u klasi red. prof. art Ksenije Mogin. Tečaj crtanja je završila kod red. prof. art. na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, Dore Kovačević, kiparice, a poslije kolegij crtanja u klasi prof. Slavka Grčka (1934.-2007.). Većim djelom svoje profesionalne karijere radila je kao samostalni umjetnik. Iza nje je mnoštvo grupnih i samostalnih izložbi diljem Hrvatske kao i manji broj u inozemstvu. Član je Hrvatske autorske agencije te udruge likovnih umjetnika Fortuna art Zagreb. Zadnjih godina više se bavila primijenjenom i dekorativnom umjetnosti što je vidljivo u oslikavanju rodilište Opće bolnice u Ogulinu, oslikavanju i likovnoj opremi slikovnice „Let leptira ogulinskim krajolikom“ te naslovnici knjige „Crkva sv. Križa Ogulin“. Također, kao profesorica bavila se pedagoškim radom kao predavač likovne kulture te na individualnim pripremama za upise u umjetničke srednje škole kao i sveučilišta. Spoj likovne umjetnosti i likovne pedagogije uvijek je bio njezin najveći interes te dugogodišnjim radom ima dostatno znanja i iskustva za kvalitetno, zanimljivo i edukativno vođenje tečajeva crtanja i slikanja.

Prijaviti se možete putem online prijavnice https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfZqn4ojBpE1LSm4…/viewform…. Cijena tečaja iznosi mjesečno 200 kn + PDV. Minimalni broj polaznika je 10.