Aktualno OG sada Ogulin

Stigla nam je jesen

Prvi dan jeseni označava se jesenskim ekvinocijem, koji ove godine počinje na današnji dan u 14:30 sati te će trajati sve do 21. prosinca u 11:02 sati, kako piše Zvjezdarnica Zagreb. Jesenski ekvinocij je trenutak kada Sunčeve zrake okomito padaju na ekvator, a može se dogoditi u bilo koje doba između 22. i 24. rujna. Tada Sunce izlazi točno na istoku, a zalazi na zapadu.

Na sjevernoj hemisferi tada počinje kalendarska, odnosno astronomska jesen, a na južnoj proljeće, dok je klimatološka ili meteorološka jesen počela još prvoga rujna. Trenutak je to kada i svijetli i tamni dio dana posvuda, pa tako i kod nas, traje približno po 12 sati. Nakon toga, na sjevernoj hemisferi noć će postupno postati duža od dana.

U grčkoj mitologiji jesen je započela kad je Had oteo Perzefonu da bude kraljica podzemlja. Stoga je Perzefonina majka Demetra (božica žetve), prouzročila da svi usjevi na Zemlji umru sve dok se njezina kći ne vrati te tako obilježila i proljeće. Jedna od najpoznatijih promjena koja se događa s dolaskom jeseni jest promjena lišća na drveću. To se događa upravo zato što je dan sve kraći te lišće dobiva manje sunčanih zraka nego u ostatku godine. Proizvodi se manje klorofila te se mijenja boja u crvenu, narančastu i smeđu. Jedna od zanimljivih činjenica o jeseni jest da ona utječe na debljanje koje nije povezano s hranom. Istraživači su otkrili da nedostatak vitamina D smanjuje razgradnju masti i pokreće skladištenje masti. Dakle, nedostatak sunčane svjetlosti ima veze s dobivanjem viška kilograma, kako piše OneCountry. U jesen više ljudi nego u bilo koje drugo doba započinje vezu te se zaručuju. To je možda tako zato što i muškarci i žene u hladnijim mjesecima imaju višu razinu testosterona. Iako ne postoji znanstveno objašnjenje zašto je to tako, ali u hladnim mjesecima više je djece začeto nego u bilo koje drugo doba godine.

Za prvi jesenski dan prognoza kaže – djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i mogućnost za poslijepodnevne rijetke pljuskove. Slično vrijeme očekuje nas i sutra.

Ogulin jesen ist