Aktualno Sport

Euro nogomet. Porazi Lokomotive i Hajduka, pobjeda Rijeke

Malmö uništio Lokomotivu s visokih 5:0

Lokomotiva je doživjela potop na gostovanju kod švedskog Malmöa, koji je u trećem pretkolu Europske lige nadvisio Zagrepčane s čak 5:0.

Lokomotiva je imala priliku u trećoj minuti, Sammir je ubacio iz slobodnog udarca, no loptu nitko nije dotaknuo. Bilo je to sve od gostiju, uslijedila je rapsodija domaćina.

Samo dvije minute kasnije Šveđani su nakon prvog pravog napada poveli pogotkom Thelina, koji je iz blizine zabio nakon ubačaja Rieksa.

Domaćin je nastavio dominirati, no nije stvorio pravu šansu do 17. minute, kada je opet asistent bio Rieks, a strijelac za 2:0 Thelin, koji se opet zavukao iza obrane i tamo primio preciznu loptu. Kovačić ga nije uspio blokirati i najbolji igrač Malmöa prebacio je vratara Hendiju.

Taman je izgledalo da je domaćin malo popustio s pritiskom, kad se u 31. minuti Šveđanin bošnjačkog porijekla Adi Nalić našao posve sam na 10-ak metara od gola gostiju. Primio je povratnu loptu i bez problema zatresao mrežu za 3:0.

Do kraja poluvremena Lokomotiva nije uspjela promijeniti tijek događanja na terenu, mogao je Malmö povesti lako s 4:0, Nielsen je prvoj minuti nadoknade prvoga dijela nakon udarca iz kuta ostao sam na drugoj stativi, no promašio je loptu. Tako su u potpunoj nemoći igrači trenera Tomića otišli u svlačionicu.

U 52. minuti novi gol Malmoa, i to prelijepi pogodak stopera Erica Larssona s 20-ak metara nakon sjajnog prodora do ruba kaznenog prostora. Na 5:0 povisio je dvostruki asistent Rieks u 72. minuti. Lijepo ga je nakon lijepe malonogometne akcije uposlio Larsson i to je bio konačan rezultat.

Lokosi su u Švedskoj bili bez ozlijeđenog Budimira, a nije bilo ni prinove Nikice Jelavića, koji je još u procesu oporavka od ozljede.

Lokomotiva, ako je utjeha, barem nije izjednačila ili nadmašila svoj dosad najteži europski poraz – 0:6 od PAOK-a u sezoni 2015./2016.

MALMO – LOKOMOTIVA 5-0
MLMO. Stadion Malmo – bez gledatelja; Sudac: Francois Letexier (Fra)
Strijelci: 1-0 Thelin (5), 2-0 Thelin (16), 3-0 Nalić (32), 4-0 Larsson (52), 5-0 Rieks (72)
Žuti kartoni: Karačić
Crveni kartoni: –
MALMO: Johansson – Larsson, Ahmedhodžić, Nielsen – Berget, Rakip (od 63. Innocent), Lewicki, Knudsen (od 46. Safari) – Nalić, Thelin, Rieks (od 76. Sarr)
LOKOMOTIVA: Hendija – Mersinaj, Kolinger, Kovačić – Marković – Karačić, Cokaj, Petrak, Sammir (od 69. Tuci), Đira (od 75. Čeliković) – Kallaku (od 84. Acquah)

 

 

Hajduk se dobro držao, ali pao u završnici protiv Galatasaraya

Nogometaši Hajduka u susretu su 3. pretkola Europske lige izgubili na gostovanju kod Galatasaraya u Istanbulu sa 0-2 (0-0) i tako se oprostili od daljnjeg natjecanja.

Strijelci za Galatasaray bili su Belhanda u 77. i Babel u 86. minuti.

Splićani su protiv turskog velikana odigrali ravnopravan dvoboj, no u samoj završnici im je ponestalo snage što je Galatasaray znalački iskoristio.

 

 

Rožman: Za nas je ovo bilo polufinale, a sada slijedi finale

– Bila je to teška utakmica. Znali smo u kojem će smjeru ići, no bili smo strpljivi. Za nas to je bilo polufinale, a sada slijedi finale, kazao je trener Rijeke Simon Rožman nakon pobjede protiv Kolosa i plasmana u play-off Europske lige.

Bila je to tvrda utakmica bez previše prilika na obje strane, a pitanje pobjednika razriješeno je u produžetku. Rijeka je povela u 102. minuti golom Joao Escovala, a pobjedu domaćina potvrdio je Franko Andrijašević golom u 115. minuti.

– Znali smo u kojem će smjeru ići utakmica, no bili smo strpljivi. Bili smo bolji, imali smo inicijativu. Sretan sam zbog svih nas, zbog kluba i navijača, kazao je Rožman na konferenciji nakon susreta.

Rožman je istaknuo kako je bilo jako teško probiti čvrsti ukrajinski blok.

– Jako je teško igrati protiv njih, teško je probiti njihov blok. Malo nam je nedostajalo mirnoće u završnici. no dečki su bili na razini, dodao je slovenski stručnjak.

– Bili smo mirni, nismo još ekipa koja bi mogla 90 minuta funkcionirati savršeno. Igrači su napravili sve što smo očekivali, čak i više.

Rijeka će plasman u natjecanje u skupinama loviti 1. listopada na gostovanju kod Kopenhagena koji je sa 3-0 pobijedio poljski sastav Piast Gliwice.

– Za nas to je bilo polufinale, a sada slijedi finale. Imamo dovoljno vremena kako bi se pripremili. Dobro znam klub, sreća za nas je što neće biti gledatelja jer je atmosfera na stadionu sjajna.

Rožman se zahvalio i navijačima koji su ispred stadiona bodrili Rijeku.

– Skidam im kapu, njihova podrška nam mnogo znači, poručio je na kraju. (HRT.hr)