Aktualno OG sada Ogulin

Dan Obrtničke i tehničke škole Ogulin

Danas Obrtnička i tehnička škola Ogulin obilježava 135. rođendan. Povodom te lijepe i velike obljetnice, prigodnom objavom na službenoj i Facebook stranici škole, djelatnicima i učenicima obratila se ravnateljica Zrinka Ceranić. Prenosimo njenu objavu:

“Svake godine 1. listopada Obrtnička i tehnička škola Ogulin slavi Dan škole. Ove godine obilježavamo 135. rođendan naše Škole i s ponosom ističemo da smo najstarija strukovna škola na području Karlovačke županije i šire.

Ove godine uvjeti su drugačiji i ne možemo proslaviti Dan škole na uobičajen način-svečanom sjednicom, sportskim susretima, itd. – ali se želimo prisjetiti bogate povijesti i nastaviti istim putem.

Škola je tijekom svoje bogate povijesti doživjela mnogobrojne promjene koje su pratile društveno-politička događanja pa je tako Škola obrazovala učenike za zanimanja urara, limara, opančara, bravara, tiskara, postolara, trgovca, soboslikara, dimnjačara, mesara, pekara,… do elektrotehničara, tehničara za računalstvo, tehničara za željeznički promet, automehaničara, strojobravara, vodoinstalatera, stolara , frizera, CNC operatera i instalatera kućanskih instalacija. Škola je mijenjala i nazive od Drvorezbarske, Urarske, Šegrtske, Zanatsko-trgovačke, Škole učenika u privredi, Srednjoškolskog centra Ogulin sve do današnje Obrtničke i tehničke škole Ogulin.

Ono što je uvijek bila konstanta jest da je Škola nekad, kao i danas, predstavljala i predstavlja okosnicu strukovnog obrazovanja u Gradu Ogulinu, lokalnoj i široj zajednici . Našu kvalitetu prepoznali su učenici i roditelji iz cijele Karlovačke, ali i susjednih županija.

Najveće bogatstvo su naši učenici i nastavnici. Ulažemo u njihovo znanje i napredovanje. Nastojimo osigurati kvalitetu učenja i poučavanja, kako bi učenici stekli temeljne i strukovne kompetencije za dobivanje kvalifikacija potrebnih tržištu rada, za daljnje obrazovanje te cjeloživotno učenje. Nastojimo poticati razvoj osobnosti svakog pojedinca, a sve u funkciji osobnog razvoja, te gospodarskog i općeg razvoja društva.

Također, ulažemo i u poboljšanje materijalnih uvjeta, te s ponosom ističem da naši učenici mogu koristiti u nastavi naprednu Arduino Internet of Things tehnologiju, 3D printer, te tri računalne učionice. Svi učionički prostori opremljeni su računalima i projektorima, kontinuirano opremamo, prema mogućnostima, kabinete za praktičnu nastavu, razvijamo nove tehnologije i trudimo se svakim danom, malim, ali sigurnim koracima ići naprijed. Posebno ističem da su postavljanje opreme i programiranje izveli učenici naše škole pod budnim okom nastavnika u sklopu praktične nastave i vježbi.

Naš cilj je da svaki naš učenik postane kvalitetan i zadovoljan čovjek. Da ljudskost, solidarnost, razumijevanje, poštovanje i suradnja postanu osobine koje će ponijeti u život. Svjesni smo da samo kvalitetom i ljudskošću možemo napredovati.

Hvala Osnivaču, Gradu Ogulinu, obrtnicima i gospodarstvenicima, svim našim suradnicima koji su na različite načine doprinijeli radu Škole i potaknuli nas na bolja postignuća. Budite i dalje naša podrška, i potičite nas da svakodnevno malim, ali sigurnim koracima koračamo naprijed kako bismo osigurali uspjeh, radost i sigurnost za sve nas, odnosno dobrobit za našu djecu.

Svim učenicima i djelatnicima čestitam Dan škole !

 

Fotografije dijela povijesti škole koje donosimo, preuzete su iz knjige koje je izdana povodom 65 godina rada Školskog centra metalske, elektro i drvoprerađivačke struke “Franjo Pavičić”, Ogulin.