Aktualno OG sada Ogulin

Zanimljiv završni rad riječke studentice, naše Ogulinke: Do diplome došla edukativnom igricom za polaznike vrtića

Studentica Veleučilišta u Rijeci Davorka Tonković stekla je zvanje stručnog specijalista poslovnih informatičkih sustava, a do te diplome dovela ju je igrica za predškolce »Upoznaj prometna pravila«, koja će se uskoro početi primjenjivati u radu s vrtićarima riječkih predškolskih ustanova.

Naime, izrada edukativne aplikacije bila je Davorkin diplomski rad, koji je obranila s odličnom ocjenom, a do ideje da napravi igricu za predškolce došla je u razgovoru s mentoricom.

Izazov i motivacija

– Kada smo razgovarale o temama diplomskog rada, mentorica mi je predložila izradu aplikacije s obzirom na to da Veleučilište s vrtićima već provodi projekt edukacije djece i povećanja svijesti o prometnim pravilima. Ideja mi se odmah svidjela jer je kod današnjih generacija djece tehnologija od najranije dobi integrirana u njihov život, priča Davorka. S obzirom na to da igricu prati audiozapis namijenjena je i čitačima i nečitačima, a u tome joj je pomogla sestra koja također studira na Veleučilištu.

– Sestra je posudila svoj glas za igricu, inače je studentica diplomskog studija poduzetništva. Sama je igrica podijeljena u tri kategorije. Djeca kroz slikovnicu upoznaju prometna pravila, uče kako hodati ulicom, upoznaju se s prometnim znakovima, a sve je popraćeno zvučnim efektima. Drugi dio igrice je kviz u kojem kroz desetak pitanja djeca mogu provjeriti usvojeno znanje, dok treći dio sadržava četiri kategorije igara u okviru kojih djeca ne uče samo prometna pravila već i geometrijska tijela te slova, objašnjava Davorka.

Diplomski je rad počela raditi u travnju, a samu je aplikaciju razvijala dva mjeseca. Poseban je poticaj, kaže Davorka, bila činjenica da radi nešto što će imati uporabnu vrijednost.

– Trebalo mi je neko vrijeme da istražim kako napraviti igricu koja će imati ishode učenja. Činjenica da radim nešto što će imati stvarne korisnike bila mi je dodatni izazov i motivacija. Iako je namijenjena za dječje vrtiće, aplikacija se besplatno može preuzeti na računalima, ističe diplomantica. Unatoč tome što je igricu testirao četverogodišnji nećak njezina dečka Davorka kaže da ju je spremna i dalje razvijati ako se za time pokaže potreba prilikom njezine primjene u radu s predškolcima. Obrani njezina diplomskog rada prisustvovale su i odgajateljice koje će igricu primjenjivati u radu s djecom.

Povratak u Rijeku

Kako bi studirala na preddiplomskom studiju telematike, Davorka je iz Ogulina došla u Rijeku, a kada je završila preddiplomski studij upisala je specijalistički diplomski stručni studij informacijske tehnologije poslovnih sustava. Trenutačno živi u Zagrebu, ali to, kaže Davorka, ne znači da je mogućnost povratka u Rijeku isključena.

– Trenutačno se nalazim u fazi traženja radnog mjesta i slanja životopisa. Voljela bih se nastaviti baviti razvojem aplikacija ili područjem poslovnih sustava. Iako sam trenutačno u Zagrebu, to ne isključuje povratak u Rijeku jer sve ovisi o poslovnim prilikama, zaključuje Davorka.

Prezadovoljna mentorica

Mentorica Marina Rauker Koch kaže da Veleučilište ima kroz svoj Prometni odjel već dvije godine razvijenu suradnju s vrtićima, a sada se u tu suradnju uključio i Informatički odjel.

– Trudimo se studente uključiti u društveno-odgovorne projekte, a to im puno znači. Aplikacija je nastala u okviru kolegija izgradnja multimedijalnih sustava. Kao mentorica sam prezadovoljna jer nije lako napraviti igricu za djecu predškolske dobi koja je zanimljiva i edukativna, navodi Rauker Koch.(novilist)