Aktualno OG sada Ogulin

Zavičajni muzej Ogulin u doba korone

muzej

Zbog koronavirusa mnoge tvrtke imaju poteškoće, pa se na razne načine snalaze i pokušavaju svoje poslovanje prilagoditi situaciji. Tako su u Zavičajnom muzeju Ogulin i ovakvim objavama na društvenim mrežama odlučili građanima približiti svoj rad i sadržaje.  I prije dva dana, kao i svakog utorka stigla je jedna zanimljivost sa Facebook stranice Zavičajnog muzeja Ogulin, u okviru njihovih objava “Utorkom iz muzejskog arhiva”.

Godine 1921. osnovano je zagrebačko društvo Le Cercle Français, predvođeno prvim francuskim
lektorom u Hrvatskoj i slavistom Raymondom Warnierom. Zagrebačke gospođe i gospoda dolazili su tada usavršiti svoja znanja kroz konverzaciju s Francuzima, te se tako stvorio “krug”, odnosno Le Cercle. Godine 1922. se osniva francuska čitaonica, a od 1927. se organiziraju predavanja i tečajevi francuskog jezika i književnosti s dodatnim ljetnim tečajevima u Hrvatskoj i Francuskoj.

O interesu Ogulinaca za učenje francuskog jezika i djelovanju sličnog kluba u Ogulinu i možemo saznati iz objava Glasa Hrvata iz 1921. i 1923. godine.

Ujedno vas podsjećamo da za sve one koji ne mogu doći, a žele vidjeti kako izgleda muzej, od srpnja funkcionira virtualna šetnja muzejom. Naime, današnje digitalno doba omogućuje realistično iskustvo doživljaja prostora iz udobnosti vlastitog naslonjača, koristeći samo računalo ili pametni mobilni telefon. Ujedno, aktualna situacija s pandemijom korona virusa upravo potiče korištenje modernih tehnologija za komunikaciju i reprodukciju kulturnih sadržaja, kako bi se smanjili izravni fizički kontakti, a samim time i rizici od prenošenja virusa.

Kako to izgleda, možete pogledati na priloženoj poveznici. Virtualna šetnja Zavičajnim muzejom Ogulin