Aktualno Županija

Svjetski dan palijativne i hospicijske skrbi

Svjetski dan palijativne i hospicijske skrbi obilježava se svake godine u mjesecu listopadu. Ove godine obilježava se 10.listopada, pod sloganom  Palliative Care: it’s “My Care, My Comfort.”
Pojam palijativne skrbi podrazumijeva pristup koji poboljšava kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s neizlječivom bolesti, prevencijom i olakšavanjem patnje, ranim prepoznavanjem i suzbijanjem boli te drugih tjelesnih, psihosocijalnih i duhovnih teškoća. Palijativna skrb usmjerena je na holistički pristup bolesniku, pristup koji u središte stavlja bolesnika sa svim njegovim osobinama (tjelesnim, psihičkim, emocionalnim, socijalnim i duhovnim). Takav pristup ne bi bio moguć bez multidisciplinarnog pristupa, stoga je funkcioniranje palijativne skrbi bazirano upravo na zajedničkom, timskom radu stručnjaka različitih profesija.
Svaka osoba ima pravo na palijativnu skrb i na dostojanstvenu brigu do samog kraja neovisno na mjesto gdje se za nju skrbi, bilo u kući ili u ustanovi. Palijativni pacijent nije briga samo jednog pojedinca (oboljelog i njegove obitelji) ili samo zdravstvenog sustava, nego cijele naše lokalne zajednice.
Sve upite i informacije možete dobiti u Centru za koordinaciju palijativne skrbi Karlovačke županije na brojeve telefona 047 411 400 ili 38591 614 9095 ili osobno u Domu zdravlja Karlovac, Dr.V. Mačeka 48.