Kontrola novih rasvjetnih tijela

Grad Ogulin je s tvrtkom ELOS d.o.o. iz Solina, u srpnju ove godine, potpisao ugovor o izmjeni javne rasvjete energetski učinkovitijom, koja uz to manje svjetlosno onečišćuje okoliš. Manje svjetlosno onečišćenje znači da javna rasvjeta osvjetljava isključivo javne površine; kolnik, pločnik, parkirališta, parkove i trgove, ali ne i fasade kuća, vrtove, dvorišta ili rasipa svjetlost prema nebu te tako šteti životinjama i ljudima.

Ukupna vrijednost projekta s PDV-om je 11.156.250,00 kuna, a provodi se po ESCO modelu, što znači da se financira iz ušteda na električnoj energiji.

S obzirom da su s 30. rujnom sva rasvjetna tijela zamijenjena, sinoć su predstavnici Grada, tvrtke ELOS d.o.o. i njihovog kooperanta, lokalne tvrtke Elektroinstalacijski obrt Udiković, obišli teren, kako bi izvršili pregled rasvjete te se dogovorili oko otklanjanja uočenih nedostataka.

Najveći nedostaci uočeni su u naseljima Struga, Krči i Vikend naselju Sabljaci, gdje su projektom bili predviđeni neadekvatni tipovi lampi. Nakon što izvođač s projektantom dogovori izmjenu projekta, te projektant odredi drugi, odgovarajući tip lampi, nedostaci će biti otklonjeni.

Na pojedinim lokacijama ima nedostataka za koje nije odgovoran izvođač. To su, primjerice, mjesta gdje krošnje stabala zaklanjaju svjetlost, ili mjesta gdje su električni stupovi (uglavnom drveni), na koje se montiraju rasvjetna tijela, previše udaljeni od ceste. Ovi nedostaci će se otklanjati rezidbom krošanja i izmještanjem električnih stupova bliže cesti.

U obilasku terena su sudjelovali gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegov zamjenikom Daniel Vukelja, voditelj Odsjeka za razvoj Zdravko Salopek, predstavnica  tvrtke ELOS d.o.o. voditeljica radova Irena Grčić Macan, te  njihovog kooperant iz tvrtke Elektroinstalacijski obrt Udiković, vlasnik Ivan Udiković.

Facebook Comments