Aktualno OG sada Ogulin

O cijepljenju protiv gripe – Biserka Hranilović, voditeljica Službe za epidemiologiju pri ZJZ Karlovačke županije

biserka hranilović ist

Bliži se sezona gripe. Ove godine malo u drugom planu zbog COVIDA 19, a opet jako bitna upravo zbog COVIDA 19. U nedjeljnom programu Radio Ogulina gostovala je Biserka Hranilović, specijalist epidemiolog, voditeljica Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije. Tema je bila, naravno COVID 19, ali i nadolazeća sezona gripe, te mogućnost cijepljenja protiv gripe. Prenosimo vam upravo dio koji se odnosi na cijepljenje protiv gripe koje je u našoj županiji trebalo započeti danas.

Cijepljenje je u našoj županiji bilo planirano za20. listopada, a  tome Dr Hranilović kaže: ” Da, planirali smo za ponedjeljak, no cijepljenje je počelo u utorak, jer još neke manje količine nisu bile distribuirane na teren. Naime ZJZ Karlovačke županije će količine koje smo sada dobili podijeliti liječnicima opće medicine. Ove godine će za Karlovačku županiju ukupno pristići 15.500 doza, ali ne sve odjednom. Prvo smo dobili 74.000 doza, ostatak ćemo dobiti negdje za dva tjedna, pa će se početkom studenog opet određen broj cijepiti. Upravo je u tijeku još  nabava, pa imamo informaciju da bi i u prosincu stigla određena količina cjepiva.

Sa koliko doza je karlovačka županija raspolagala prošle godine?
Pa nešto smo povećali količinu, naime podatke o potrebnoj količini dostavljamo ZJZ na temelju zahtjeva liječnika opće medicine. Oni nama početkom godine dostave svoje potrebe i temeljem toga onda mi nabavljamo cjepivo. Tako su liječnici iskazali svoje potrebe koje su bile 15 tisuća i evo ZJZ nam je dao 15.500 doza. Pretpostavljam da će ove godine biti veliki interes, koji je sasvim u redu. Aapeliram da se svi obrate liječnicima opće medicine, pravovremeno se naruče na cijepljenje, a ako to ne obave sada u ovom prvom terminu, još uvijek to mogu početkom studenoga, ili u krajnjoj ruci i u prosincu, što još uvijek nije prekasno.”

Iz razgovora sa liječnicima može se čuti da baš nisu zadovoljni sa količinom ovih sada dobivenih doza, jer za sada u prvom terminu dobivaju samo dio tražene količine cjepiva?

Dakle, rekli smo, potrebe za cjepivom se prosljeđuju početkom godine, tada još nismo mogli znati da će nam uslijediti COVID 19 i nismo mogli znati da će biti ovako povećano zanimanje za cijepljenje protiv gripe. Mi smo prošle godine nešto više od 12 tisuća doza potrošili. Ove godine smo povećali na 15 tisuća i to bi bilo dovoljno da nije ovog povećanog interesa. Ipak, vjerujem da će se svi koji to žele, uspjeti cijepiti. Ovo besplatno cjepivo namijenjeno je prije svega za osobe životne dobi 65 godina i starije, zatim za štićenike domova za starije osobe i zaposlenike, zatim za one osobe koje boluju od nekih kroničnih bolesti. Dakle liječnici opće medicine prvenstveno moraju voditi računa da cijepe svoje pacijente koji su u ovim kategorijama. Ali, opet ponavljam i u studenom i u prosincu još uvijek nije se kasno cijepiti.

A što mislite o cijepljenju u ljekarnama?

Još nismo uspjeli vidjeti da li će neka naša ljekarna cijepiti, cjepivo koje smo dobili uglavnom je namijenjeno za one koji se besplatno cijepe i mi ćemo ga podijeliti liječnicima opće medicine. Od ove količine cjepiva neće ništa ići u u ljekarne. Da li će one nešto cijepiti i da li će se moći kupiti samo na recept i da li će se uopće obavljati cijepljenje u ljekarnama u našoj županiji , za sada nemamo tu informaciju.”

Koja će biti cijena cjepiva za one koji nisu u kategorijama koje imaju pravo na besplatno cjepivo?

Mi za sada uopće nećemo imati takvog cjepiva, pa vam za sada ni o cijeni ne mogu govoriti i ne znam koliko je točno sada u ljekarnama i da li ga uopće ima.”

Znači oni koji ne spadaju u spomenute, rizične kategorije, za sada se neće moći cijepiti?

Za sada od ove količine koju smo dobili sa državne razine, sa tim se cjepivom ne mogu cijepiti osobe koje žele platiti.

S obzirom na tip gripe koji se očekuje je li to cjepivo pokriva jedan ili više tipova gripe?

Ovo je četverovalentno cjepivo i svake godine svjetska zdravstvena organizacija određuje sastav cjepiva. Mi se iskreno nadamo da neće biti nikakvih promjena u virusu gripe i da će cjepivo biti djelotvorno.

Posljednje objavljeno

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u i SDP-u blagi pad podrške, Domovinski pokret ispred Mosta! Plenković i Milanović na vrhu i pozitivaca i negativaca

OgPortal

Osnovno obrazovanje odraslih

OgPortal

U Slunju obustavljen projekt na Rastokama, gradonačelnik Katić o izvođaču radova: Njihov posao je blamaža, i ono što je odrađeno loše je napravljeno

OgPortal

Ostavke zbog cijepljenja preko reda padaju i u mafijaškom gnijezdu Corleoneu

OgPortal

Opet problemi s Đakićevim sinom. Potukao se s djevojkama na benzinskoj, prijava na kraju odbačena

OgPortal

“Stradalima od potresa ni kune od državnih milijuna. Političari čekaju izbore”

OgPortal