Aktualno Županija

Problem prijevoza starijih osoba

Karlovac centar 1

Na adresu OGportala stiglo je priopćenje za medije lokalne grupe Možemo! Karlovac, na temu: Problem prijevoza starijih osoba. U njemu se navodi:
“Povodom ovotjedne informacije o kupnji kombi vozila za prijevoz đaka O. Š. Slave Raškaj u Ozlju, lokalna grupa političke platforme Možemo! Karlovac upozorava da je nedostatak javnog prijevoza u prometno izoliranim područjima Karlovačke županije sustavan problem koji, pored đaka, ozbiljno pogađa i naše starije sugrađane. Stariji ljudi u mjestima bez javnog prijevoza ovisni su o dobroj volji i raspoloživosti poznanika za nabavu neophodnih stvari i odlazak liječniku. Ukoliko nemaju pravo na sanitetski prijevoz, oni često od svojih skromnih primanja plaćaju privatnim osobama kako bi obavili liječničke preglede, kontrole i nabavu osnovnih namirnica i lijekova.
Na mrežnim smo stranicama Karlovačke županije saznali da je ovo već sedmo vozilo koje je Županija kupila za prijevoz učenika, te da će kombi dovozeći i odvozeći učenike prijeći 68 kilometara. Pitamo se je li zaista rješenje prometne izoliranosti i obveze da se osigura prijevoz đaka do škole, kupnja i održavanje sedam kombi vozila koja će voziti đake dva puta dnevno, samo radnim danima i ukupno 175 nastavnih dana, a koja će ostatak vremena stajati parkirana? Ne bi li se mogao problem javnog prijevoza sustavnije rješavati, a postojeća kombi vozila racionalnije iskoristiti tako da se njima organizira i prijevoz starijih i manje pokretnih osoba? Iako bi za prijevoz naših starijih sugrađana, kao i za osobe s invaliditetom bila prikladna niskopodna vozila, kao kratkoročna mjera ovakav bi prijevoz osigurao kvalitetniji život starijih u vlastitim domovima i smanjio bi pritisak na zdravstveni sustav i na sanitetski prijevoz.
Podsjećamo da, kao i za sve drugo, i za ovo područje postoji Studija prometnog razvoja Karlovačke županije koja je za više od 3 milijuna kuna 2015.-2016. izrađena pod okriljem razvojne agencija Karla (sada javne ustanove) https://strukturnifondovi.hr/projekti/izrada-studije-prometnog-razvoja-karlovacke-zupanije/. Očito je, međutim, da se radi o još jednoj u nizu studija koje ne služe svrsi jer se za problem prometne nepovezanosti nude parcijalna rješenja poput kupovine kombija za škole. Pozivamo Karlovačku županiju, ali i gradove i općine da u okviru svojih ovlasti, najprije osiguraju da se već kupljeni kombiji koriste i za prijevoz naših starijih sugrađana, ali i da čim prije javnosti predstave dugoročno, održivo i ekološko rješenje problema javnog prijevoza. Mogu početi tako što će otvoriti mrežne stranice Fonda za energetsku učinkovitost i na njemu pronaći „Javni poziv za neposredno sufinanciranje promicanja integriranog i inteligentnog prometa na lokalnoj i područnoj razini 2020“.
U ime lokalne grupe Možemo! Karlovac,  u potpisu je Ana Matan.

Posljednje objavljeno

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u i SDP-u blagi pad podrške, Domovinski pokret ispred Mosta! Plenković i Milanović na vrhu i pozitivaca i negativaca

OgPortal

Osnovno obrazovanje odraslih

OgPortal

U Slunju obustavljen projekt na Rastokama, gradonačelnik Katić o izvođaču radova: Njihov posao je blamaža, i ono što je odrađeno loše je napravljeno

OgPortal

Ostavke zbog cijepljenja preko reda padaju i u mafijaškom gnijezdu Corleoneu

OgPortal

Opet problemi s Đakićevim sinom. Potukao se s djevojkama na benzinskoj, prijava na kraju odbačena

OgPortal

“Stradalima od potresa ni kune od državnih milijuna. Političari čekaju izbore”

OgPortal