Aktualno OG sada Ogulin

“Bajke za laku noć”

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke pokrenuo je projekt “Bajke za laku noć” u sklopu Programa poticanja razvoja publike u kulturi u 2020. godini pokrenutog na inicijativu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, koncem 2019. godine.

Cilj tog programa je poticanje projekata koji utječu na razvoj publike u kulturi, a usmjeren je na kreiranje dugoročnih procesa kojima će se podići razina aktivnog sudjelovanja u kulturi i umjetnosti za korisnike različitih potreba, dobi te socijalnih i ekonomskih iskustava.

Projekt “Bajke za laku noć” usmjeren je našoj najmlađoj public, djeci. Projektom je predviđeno snimanje deset bajki objedinjenih pod nazivom “Bajke za laku noć” kojima će se moći pristupiti u Bazi bajki koja je dostupna u sklopu internetske stranice Ivanine kuće bajke. Dugoročno je zamišljeno i implementiranje snimljenog materijala u Bajkoviti jukebox koji je dio stalne izložbe Ivanine kuće bajke, a moguća je i daljnja distribucija snimljenog materijala.

Bajke koje će se snimati u projektu odabrane su iz bogatog fundusa Bajkovite biblioteke Ivanine kuće bajke, a posebno mjesto u realizaciji projekta imat će lokalna zajednica. Odabrane bajke izvest će mladi glumci iz dramske skupine Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana koju vodi profesorica Martine Zorić, dok će se samo snimanje provoditi u studiju Radio Ogulina. Radionice uoči snimanja, kao i cjelokupni aranžman snimljenog materijala, u stručnim su rukama Marija Kovača, poznatog hrvatskog glumca, redatelja i dramaturga. Mario Kovač diplomirao 2002. godine na odsjeku Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti radiofonije, a doktorirao 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do danas je ostvario impresivan broj predstava, radio drama, performansa i drugih projekata u kulturi. Bio je dugogodišnji umjetnički direktor Ogulinskog festivala bajke i voditelj dramskih radionica koje redovito održavaju naše lokalne kazališne skupine.

U radionicama koje su pred nama, ali i samom snimanju, naše mlade glumce očekuje potpuno novo i zabavno iskustvo, ali i stjecanje posve novih znanja i vještina. Vjerujemo da će ovo biti dobar poticaj za njihov daljnji rad u kulturi našeg grada. U ovim epidemiološki osjetljivim vremenima, potreba za kulturnim sadržajima koji su dostupni iz vlastitog doma veća je no ikad te se tako ovaj projekt savršeno uklapa u potrebe našeg društva danas, a zahvaljujući načinu distribucije ostaje vrijedan doprinos Ivanine kuće bajke za razvoj publike u kulturi u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu.