Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinski GSS-ovci odradili redovnu godišnju vježbu speleospašavanja

VJEŽBA SPELEOSPAŠAVANJA – MANDELAJA 25/10/2020

Danas su vrijedni članovi HGSS Stanica Ogulin odradili redovnu godišnju vježbu speleospašavanja. Vježba je odrađena u jami Mandelaja u mjestu Oštarije. Vježba je zamišljena prema  scenariju u kojem je došlo do ozljeđivanja unesrećenog speleologa u spomenutoj jami, te ga je trebalo nakon pružanja pomoći transportirati brzo i sigurno iz jame na površinu.
Nakon što je unesrećenom pružena prva pomoć, te je imobiliziran i smješten u specijalnu spelo nosiljku, uz pomoću tirolske prečnice i sistema Sv.Bernard transportiran je prvo do ulazne vertikale.

Od ulazne vertikale promijenjen je sistem transporta te su nakon tirolske prečnice u ulaznoj vertikali nosila napredovala pomoću sistema protu utega koji je ponovo bio smješten na tirolskoj prečnici na samom ulazu jame. Zvuči komplicirano i opasno no konstantnim vježbanjem i ponavljanjem ovih tehnika ova vježba je odrađena brzo, sigurno i efikasno – kažu ogulinski GSS-ovci. Na vježbi je bilo prisutno 14 članova stanice. (info/foto: HGSSStanica Ogulin)