Aktualno Županija

Čak 100 zaposlenika karlovačke bolnice u samoizolaciji ili izolaciji, ali osim Fizikalne, sve funkcionira – dodatne liječnike još ne traže

– Trenutno imamo 100 djelatnika koji su u samoizolaciji ili nekoj vrsti izolacije, liječnika, medicinskih sestara i nezdravstvenih djelatnika. Radimo i na COVID odjelu i tzv. čistom dijelu, gdje se redovno obavljaju svi tzv. hladni postupci, ali u malo smanjenom opsegu. Svaki pojedini odjel napravio je raspored koji ne ugrožava niti jednog hitnog pacijenta, izjavio je na današnjoj pressici Stožera civilne zaštite Karlovačke županije ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica.

Dodao je kako karlovačka Bolnica prima i pacijentice s ogulinskog Ginekološkog odjela, koji je zatvoren, a danas će imati zahtjevnu situaciju: primiti dvije trudnice COVID pozitivne. U donjoj zgradi će biti smještene nakon poroda, dok će u rađaoni uredi prostor gdje će suspektne pacijentice moći obaviti svu potrebnu dijagnostiku i pripremu za daljnje postupke.- I dalje apeliramo na građane da ne dolaze zbog temperature 37,2 odmah u bolnicu i na hitni prijem jer se time dodatno opterećuje sustav ionako već prilično prenapregnut. Pozivam sve da poštujemo sve mjere koje su na snazi, držimo fizičku distancu, vodimo računa o higijeni jer virus se sada širi horizontalno, po obiteljima, nema više žarišta, pozvao je Antica.

Rekao je da nikakvi postupci nisu prekinuti, poliklinike i odjeli – izuzetak je Odjel fizikalne terapije koji je zatvoren do 4. studenog – rade, ali u specifičnom obliku, u timovima, uskoro vjerojatno i po drugačijem radnom vremenu, te da za sad i sa smanjenim brojem zaposlenika uspjevaju pružiti sve zdravstvene usluge.

– Ukoliko dođe do progresije epidemije i nemogućnosti da obavljamo sve, onda ćemo od Ministarstva zdravstva zatražiti preraspodjelu kadra. Najprije ćemo se obratiti našim liječnicima specijalizantima, uglavnom u zagrebačkim bolnicama, a onda i umirovljenim liječnicima, najavio je Antica.

Kazao je i da će bolnica jedan respirator – od 26 – danas ustupiti KB Dubrava, koja ih je zatražila od svih bolnica u zemlji, te da trenutno imaju 45 pacijenata, od kojih dva na respiratorima, oboljelih od koronavirusa.(KAportal)