Aktualno Županija

Testiranje na maksimumu: 200 testiranja dnevno u karlovačkom drive-inu

Drive in Luščić

Od rane zore, već oko 5:30 sati, u karlovačkom drive – inu na Luščiću počinju gužve za testiranja COVID-19. Radi se punom parom.

Epidemiolozi, kaže ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić, dnevno sada uzimaju maksimalnih 200 uzoraka.

– Morali smo ograničiti na broj od 200 jer to su kapaciteti koje naša Mikrobiologija može pokriti, kaže Zoretić.

Za testiranje se i dalje ne naručuje, ali kada se podijeli broj 200 na ulazu u drive in bilo pješacima ili motoriziranim građanima, policija zatvara ogradu i ulaska u krug bivše vojarne više nema.

Bez obzira na velik pritisak, nalazi u Karlovcu gotovi su za najduže 48 sati.

200 uzoraka dnevno obrađuje tek troje epidemiologa
-Moramo biti svjesni da smo jedni od rijetkih županija kod kojih je to tako. Stavili smo prioritet na pozivanje pozitivnih osoba i oni svi su obaviješteni u roku od 48 sati. Ima županija koje jednostavno ne stignu to niti nakon 72 sata, kaže Zoretić.
Treba znati da kompletno testiranje – od uzimanja uzoraka preko analize pa sve do obavještavanja pozitivnih ljudi, obavlja tek nekoliko epidemiologa.

-Ljudi nema dovoljno. Trenutno raspolažemo s tri specijalista epidemiologa. Jučer smo dobili jednu doktoricu iz Opće bolnice Karlovac na ispomoć, ali bila je s nama samo dva sata jer se pokazalo da je njen kontakt bio pozitivan.

Obitelj oboljela, a vi asimptomatski – ostanite doma i ne idite na testiranje
Zoretić je apelirao na one koji žive u kućanstvu s COVID oboljelima, a nemaju simptome da ne dolaze na testiranje.

-Neka ostanu kod kuće. Nema potrebe za testiranjem jer time se stvara dodatna gužva na drive inu i na taj način ćemo onemogućiti osobama kojima je stvarno potreban taj nalaz da ga dobiju u zadanom vremenskom roku.(radio-mreznica)

Posljednje objavljeno

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u i SDP-u blagi pad podrške, Domovinski pokret ispred Mosta! Plenković i Milanović na vrhu i pozitivaca i negativaca

OgPortal

Osnovno obrazovanje odraslih

OgPortal

U Slunju obustavljen projekt na Rastokama, gradonačelnik Katić o izvođaču radova: Njihov posao je blamaža, i ono što je odrađeno loše je napravljeno

OgPortal

Ostavke zbog cijepljenja preko reda padaju i u mafijaškom gnijezdu Corleoneu

OgPortal

Opet problemi s Đakićevim sinom. Potukao se s djevojkama na benzinskoj, prijava na kraju odbačena

OgPortal

“Stradalima od potresa ni kune od državnih milijuna. Političari čekaju izbore”

OgPortal