Aktualno Magazin Zabava

Band Aid projekti iz Hrvatske i susjednih zemalja

Na svijetu je zbog raznih prigoda do sada ostvareno mnoštvo glazbenih Band Aid projekata koji su uvijek privlačili veliku pažnju javnosti. Slična situacija je i na ovim naših prostorima, u Hrvatskoj ali i susjednim zemljama. Pripremili smo vam četiri Band Aid video spota, po jedan iz Bosne, Hrvatske, Slovenije i Srbije u kojima nastupaju izabrani pjevači i glazbenici u band aid projektu svoje zemlje.
U slučaju Bosne i Hercegovine radi se o novoj, Band Aid verziji pjesme “Zemljo moja” koju je u izvornoj verziji pjevala Ismeta Krvavac, a sada je izvode Muzičari BiH.

 

Nakon Bosne slijedi Hrvatski Band Aid sa obrodom pjesme Moja domovina. Svi se sjećamo originala koji je nastao 1991. godine kada su se hrvatski izvođači pjesmom uključili u borbu za slobodnu Hrvatsku. Nova verzija, uz sitne preinake, donosi nova pjevačka imena.

https://www.youtube.com/watch?v=fqyGUZP7vCI

Slovenski Band Aid dolazi nam u okviru COVID aktivnosti i projekta Ostani doma, a najpoznatije slovenske izvođaču slušamo u pjesmi Zelena dežela.

I u Srbiji se bore sa koronom pa oni imaju Band Aid pod oznakom “OstaniKodKuće”, a i oni su poput kolega iz Bosne ili Hrvatske, obradili jednu otprije poznatu temu. U ovom slučaju radi se o pjesmi Za milion godina sa kojom su 1985. godine vodeći glazbenici bivše države pod nazivom Yu Rock misija sudjelovali u globalnom Live Aid pokretu čij cilj je tada bio prikupljanje pomoći za gladnu djecu u  svijetu. Naravno, u ovoj novoj verziji pjevaju najpopularniji srpski izvođači.