Aktualno Županija

Suradnja Općine Žakanje i udruge Zvončići: Projektom od dva milijuna kuna u Žakanju će biti uspostavljena redovita rehabilitacijska usluga

Projektom “Partnerstvo za društveni centar u Žakanju” bit će opremljen prostor u vlasništvu Općine Žakanje za pružanje rehabilitacijskih usluga za djecu s poteškoćama, a projektom će biti obuhvaćeno i provođenje niz radionica i tribina usmjerenih prema jačanju društvenih kapaciteta lokalne zajednice.

„Partnerstvo za društveni centar u Žakanju“ naziv je prvog projekta suradnje Općine Žakanje i udruge „Zvončići“ iz Karlovca, kojem je glavna okosnica osiguravanje usluge rehabilitacije za djecu s poteškoćama u razvoju u posebno za to opremljenom prostoru u vlasništvu Općine Žakanje.

Projekt vrijedan gotovo 2 milijuna kuna u potpunosti je sufinanciran Europskim socijalnim fondom, ujedno je i prvi takvog sadržaja i vrijednosti koji će se provodi na području općine Žakanje. Osim redovitih rehabilitacijskih usluga i niza grafo-motoričkih, preventivnih i logopedskih radionica, projektom će biti osigurano provođenje aktivnosti s ciljem osnaženja javno-civilnog partnerstva i prakse sudjelovanja članova zajednice u upravljanju i donošenju odluka, i to kroz niz socijalnih, obrazovnih i gospodarskih sadržaja i usluga te jačanja kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva.
Tako će lokalnom stanovništvu u gotovo dvogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju niz različitih edukativnih radionica i tribina, kao primjerice tribine o participativnom proračunu, radionice za poljoprivrednike, poduzetnike i obrtnike, nezaposlene, kreativne radionice za starije osobe, radionice starogradskih pjesama, informatičke pismenosti za uzrast 54+, radionica zdravog načina života i mnoge druge.

Širenjem mreže i veće dostupnosti usluga udruge Zvončići dragocjen je pothvat ističe za KAportal predsjednica udruge Snježana Čop, te dodaje kako je za sve udruge pa tako i za Zvončiće svaki projekt važan jer upravo s njima pokušavaju osigurati terapeutima plaće kako bi kontinuirano pružali neophodnu rehabilitaciju djeci s poteškoćama, a kad je on višegodišnji i s većim iznosom, tada je cilj i svrha uspješnija.
-Do sada smo surađivali izvrsno s gradovima Karlovac i Slunj, u Karlovcu koristimo četiri gradska poslovna prostora te jedan u Slunju kontinuirano sedam godina. Grad Slunj nam je partner na gotovo svim projektima i potpuno besplatno nam je ustupio poslovni prostor na korištenje te snosi sve troškove za isti, nešto slično kao u ovom projektu koji ćemo upravo provoditi s Općinom Žakanje u Žakanju. Ovim projektom u suradnji s partnerima ustvari otvaramo našu drugu ispostavu u Karlovačkoj županiji. U prostoru koji će se urediti projektom svakodnevno će se odvijati razne radionice i edukacije za lokalno stanovništvo, kazala je predsjednica Snježana Čop.

Zadovoljstvo ovim projektom i suradnjom ne skriva i načelnik Općine Žakanje Danijel Jurkaš, koji prije svega zahvaljuje udruzi Zvončići na dosadašnjoj suradnji i podršci pri realizaciji ovog projekta, koji će, kako kaže, dugoročno ojačati društvene i socijalne kapacitet lokalne zajednice.

Uz nositelja projekta udrugu Zvončići iz Karlovca, partneri na projektu „Partnerstvo za društveni centar u Žakanju“ osim Općine Žakanje su i LAG Vallis Colapis, Crveni križ Ozalj te Osnovna škola Žakanje. (kaportal.hr)