Aktualno Gastro Magazin

Maneštra od povrća i bundeve

Bundevu ili buču mnogi smatraju pravom “kraljicom jeseni”.
Evo jedne od ideja kako ju iskoristiti za ukusan obrok! Začini koje bundeva najviše „voli“ kad se priprema na slatki način su muškatni oraščić, đumbir, cimet, majčina dušica i peršin, no kad se sprema maneštra s bundevom i još nekim finim povrćem, začini su malo drugačiji.

Potrebni sastojci za 4 porcije:
bundeva, 100 g
luk, 1 glavica
poriluk, 1
češnjak, 2 režnja
mrkva, 2
krumpir, 1
cvjetača, 75 g
rajčica, 150 g
pancete, 2 ploške
grašak, 100 g iz konzerve
bijeli grah, 100 g iz konzerve
peršin, 1 žlica sjeckani
bosiljak, 2-3 lista svježeg
parmezan, 40 g naribanog
ekstra djevičansko maslinovo ulje
bučino ulje
sol i papar (svježe mljeveni)

Upute po koracima:
Bundevi skinemo koru, očistimo srednji dio s košticama i narežemo ju na kockice, bosiljak nasjeckamo, rajčicu narežemo na kriške, odstranimo kožu i mekani srednji dio, a meso narežemo, mrkvu i krumpir narežemo na kockice, poriluk na trakice, a luk i češnjak nasjeckamo.
U lonac, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo poriluk, luk, mrkvu, češnjak, posolimo, promiješamo i pržimo na laganoj vatri.
Nakon 2 minute dodamo ploške pancete i pržimo još 2-3 minute. Zatim dodamo kockice bundeve i krumpira, ulijemo toliko vode da prekrije sastojke i kad zavri kuhamo na laganoj vatri 15-ak minuta. Za to vrijeme cvjetaču natrgamo na cvjetiće.
Potom dodamo natrganu cvjetaču, meso rajčica, ulijemo još malo vode, promiješamo i kuhamo dalje. Nakon još 15-ak minuta kuhanja dodamo grašak i grah iz konzerve, sjeckani peršin i bosiljak, začinimo solju i paprom, promiješamo i kuhamo na laganoj vatri još 2-3 minute.
Gotovu maneštru rasporedimo u tanjure, posipamo naribanim parmezanom, pokapamo bućinim uljem i poslužimo. Dobar tek! (finirecepti.net.hr)