Aktualno OG sada Ogulin

Danas slavimo Martinje

martinje

Martinje, ili Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se u cijeloj Hrvatskoj, no njegov dan osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje.
Martin je rođen u 4 stoljeću, bio je rimski vitez iz pokrajine Savarije u današnjoj Mađarskoj. Poznat po svojoj milosrdnoj i blagoj naravi, čim je završio vojnu službu, Martin se zaredio i godine proveo samostanu u Galiji, u Poitiersu, a potom je izabran za biskupa Toursa i 370.g posvećen. Prema narodnim vjerovanjima, kada je Martin trebao postati biskupom, ali on se protivio tome. Pred samim imenovanjem, Martin se sakrio među guskama, ali one su ga izdale svojim graktanjem! Ipak je postao biskup i zato se danas njemu u čast prema legendi jede tradicionalna guska “kao kazna”. On je ujedno i prvi svetac zaštitnik Francuske i prvi koji nije bio mučenik. Za njega se govorilo da je bio “na silu vojnik, biskup po dužnosti, a monah po izboru”.
Smatrali su ga najvećim francuskim biskupom.

Bio je poklonik sela i seljaka, pomagao je bespomoćnima. Imućnijim obiteljima nije bio omiljen jer ih je često kritizirao.
Mnogi su ga željeli za zaštitnika pa je osim zaštitnika vinara i vinograda, postao zaštitnikom vojnika, konjanika, gostioničara, liječenih alkoholičara, hotelijera, gusaka, uzgajivača konja, švicarske papinske garde i Francuske. Ali, i nekih naših mjesta – Belog Manastira, Virja i Čepinskih Martinaca. Blagdan Sv. Martina se slavi 11.studenog, na dan kad je 397.g pokopan.
U narodnom vjerovanju, Martinje označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u poljima gotovi.
U Srednjem vijeku je 11. studeni u cijeloj Europi bio sajamski dan i tad su završavali mnogi ugovori, vraćali su se dugovi, plaćao porez itd.

U Hrvatskoj se Martinje više obilježava u kontinentalnom dijelu zemlje. U mjestima u kojim je sveti Martin zaštitnik priređuju se najveće tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskim trgovima. Na proslavama najčešće se priprema martinjska guska sa mlincima.
Posebno velika slavlja su u Svetom Martinu na Muri, Požegi, Kutjevu, Velikoj Gorici, Dugom Selu Sv. Ivanu Zelini i brojnim drugim mjestima.
U Zagorju se Martinje posebno ozbiljno shvaća pa se u ceremoniji krštenja mošta moraju naći domaćin, stoloravnatelj, vinotoča, gospon sudac, kumovi moštu te biskup sa svojom svitom.

Ako se i vi odlučite danas negdje proslaviti Martinje, budite oprezni. Naime, policija posebno u ove dane vrši kontrole vozača i ne bi baš bilo zgodno da vas koja čašica više košta vozačke dozvole!

Sretan imendan želimo svim našim Martinama, Martinima, Davorima, Davorinima i Davorkama!

 

OGportal već je pisao i o proslavama Martinja u Ogulinu, a sad donosimo mali podsjetnik.


Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Zbog promjene poslovnika, Orban prijeti da će njegova stranka napustiti EPP

OgPortal

Od danas poskupile cigarete i duhanski proizvodi – evo i za koliko!

OgPortal

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal