Aktualno Sport

Za Hrvatsku je dvoboj sa Švedskom važan jer Vatreni mogu osigurati ostanak u najvišoj kategoriji

DALIĆ JE IMAO PLAN, A ONDA JE SVE PALO U VODU! NEMA BROZOVIĆA I VIDE, A IZBORNIK IMA SAMO DVIJE OPCIJE

Nakon što je i Marcelo Brozović pozitivan na COVID-19 Zlatko Dalić našao se u novom problemu. U Istanbulu je ostao bez Domagoja Vide, a u Stockholmu je lišen zadnjeg veznog, obojica su bili u njegovoj koncepciji igre za utakmicu sa Švedskom.

  • Živimo u neizvjesnosti, koji će biti sastav odlučit ću tek na dan utakmice – kazao je u petak prije treninga na Friends Areni. Kao da je slutio da vijesti neće biti dobre.

To se potvrdilo rezultatima testova koji su stigli tijekom večeri. Brozović je odmah stavljen u izolaciju, kao i jedan član šireg stručnog stožera kod kojeg se vjerojatno radi o staroj infekciji. Kako je Vida bio tri dana s ekipom, nije čudno što njegov nalaz nije jedini pozitivan. Čak smo se pribojavali i goreg raspleta. Od ranije nema Kramarića, Vrsaljka, Rebića i Lovrena, sada ni Vide niti Brozovića, to je pola od dvanaest glavnih igrača u Rusiji. Od startera u finalu Svjetskog prvenstva koje je odigrano prije samo dvije godine na terenu će biti tek Modrić i Perišić.
Za Hrvatsku je dvoboj sa Švedskom najvažniji u Ligi nacija jer Vatreni mogu osigurati ostanak u najvišoj kategoriji.

  • Očekujem tešku utakmicu, ali vjerujem u svoju ekipu, našu igru i da ćemo ostvariti svoj cilj – kazao je hrvatski izbornik na konferenciji za novinare. Tada još nije znao da će igrati bez Brozovića, međutim u njegovim se planovima sigurno ništa nije promijenilo.
    Činilo se sigurnim da će ponoviti taktiku iz Maksimira s istim rivalom, igrati u rasporedu 4-4-2 u rombu, međutim za to je Brozović kao korektor veznog reda, iza Modrića, Kovačića i Vlašića, vrlo bitan faktor. Što će sada napraviti? Jedna je opcija i najjednostavnija da ga zamijeni Milan Badelj te način igre ostane isti, druga da uđe centarfor, a Vatreni prijeđu na 4-2-3-1. Opredijeli li se za klasičnu špicu ima Antu Budimira i Brunu Petkovića. U napadu bi trebali biti i Brekalo i Perišić.

Igrati na pobjedu, ali oprezno s kontrolom zbivanja na terenu i ne primiti pogodak, to je taktički kompleksan zadatak. Vatreni su ga u Maksimiru odradili u prvom, ne i u drugom poluvremenu. No, pitanje je kako će se stvari razvijati. Budući da je u Zagrebu bilo 2:1 za Hrvatsku, čak i u slučaju minimalne pobjede domaćina naša bi reprezentacija bila bolja u međusobnim susretima kad bi postigla dva ili više pogodaka, a to je glavni kriterij za odluku tko je ispred na tablici ako su ekipe poravnate.

To ujedno sugerira da je u Solni bitno zabijati, međutim kad si izrešetan kao Hrvatska u podužem nizu, normalno da se radi o rani punoj soli i da izbornik želi tome stati na kraj. Napokon obraniti gol! Još od splitskog dvoboja s Mađarskom kad je bilo 3:0, dakle devet zadnjih utakmica Vatreni nisu uspjeli sačuvati “čistu mrežu“. Tko se je spreman kladiti da će im danas to poći za rukom?

Lokalni epidemiolozi kazali su da ostali igrači ne moraju u izolaciju i utakmica će biti odigrana. S te strane nema ništa spornog niti kod UEFA-e jer njezin protokol je jasan, ako ekipa ima barem 13 zdravih igrača, igra se. Hrvatska u Solni ima 24. Sljedeće testiranje je u nedjelju u Splitu. Tko zna tko će biti na travnjaku s Portugalom! (sportske.jutarnji.hr)