Aktualno Županija

Uoči stranačkih izbora nervoza u HDZ-u! Ulozi su veliki, tko pobijedi bit će kandidat za gradonačelnika grada Karlovca, situacija drukčija na županijskoj razini

Jesu li točne procjene dobrih poznavatelja prilika u ovdašnjem HDZ-u da je pobjeda Nade Murganić na županijskom nivou izvjesna, ali da se u pobjedu Damira Mandića u Karlovcu više ne bi kladili, moglo bi se znati za četiri dana, odnosno, 6. prosinca.

Prvi krug izbora je 22. studenog, a drugi, gdje bude potreban, dva tjedna kasnije. No ovi, prvi HDZ-ovi neposredni unutarstranački izbori, nisu samo izbori za predsjednike i potpredsjednike lokalnih organizacija, nego će odrediti i buduće kandidate na lokalnim izborima u svibnju 2021., pa su ulozi itekako veliki.Kako su HDZ-ovci ove izbore ozbiljno shvatili pokazuju i kampanje koje se vode, od onih na terenu po temeljnim ograncima, do neprestane promocije na društvenim mrežama. Fotografije sa zahvalama onima koji kandidate podržavaju, video spotovi, letci… ali i razgovori različite vrste, lobiranja, uvjeravanja…

Da možda ima istine u pričama kako je kampanja nekih kandidata, odnosno, onih koji su u njihovom „klanu”, u prvom planu ili u pozadini, gotovo pa prljava, dalo bi se iščitati i iz objave HDZ Karlovac na službenoj FB stranici.- Molimo sve kandidate da vode poštenu kampanju te imaju na umu da se radi o unutarstranačkim izborima te ćemo svi skupa 23. studenoga ponovno morati zajedno raditi i pripremati se za lokalne izbore na proljeće, objavili su iz HDZ-a.

A kandidati za predsjednike karlovačkog HDZ-a Damir Mandić i Andreja Navijalić, svatko za sebe, vrijedno vode predizbornu kampanju – obilaze temeljne ogranke stranke, ponavljaju svoje programe, objavljuju fotografije onih koji ih podržavaju, promidžbene video spotove. Iako se donedavno činilo da će se Mandić kroz ove izbore „prošetati”, po HDZ-skim kuloarima se sad priča da to baš i nije ishod na koji bi se olako kladili. Mandić želi još jedan mandat u gradskoj upravi, a da bi dobio priliku prvo mora dobiti povjerenje svojih stranačkih kolega. Na istu poziciju “puca” i trenutna dogradonačelnica Andreja Navijalić, pa sad i HDZ-ovci procjenjuju koji je od njih dvoje kandidat koji stranku može zadržati na vlasti u Karlovcu. Na županijskoj razini je situacija ipak nešto drugačija. Po našim informacijama ovdje stranački izbori ne znače i određivanje HDZ-ovog kandidata za župana, a i puno više se šanse daju Karlovčanki Nadi Murganić nego njezinim protukandidatima, Stjepanu Basaru iz Ozlja i Nebojši Andriću iz Vojnić.

Murganić i njezinom timu kandidata za potpredsjednike Juri Katiću, Alena Halaru, Branku Zoretiću i Tomislavu Lipošćaku potporu je na društvenim mrežama dala i Andreja Navijalić sa svojim timom kandidata Darkom Stankovićem, Marinom Svetićem i Stipom Adžagom, što bi značilo da su na istoj strani.

Mandiću i njegovom timu kandidata za potpredsjednike Hrvojki Božić, Želimiru Feitlu i Matiji Furaču u kampanji društvo pravi Tomislav Katić, koji je, uz Ivicu Glöcknera, u Basarovu timu kandidata za županijske potpredsjednike.

Tko je s kim, čiji je tko i brojna druga pitanja, u drugi plan će baciti odgovor na ono tko su predsjednici. Dat će ga članovi HDZ-a, ovu nedjelju ili onu za dva tjedna. Poslije toga, baš kako su u karlovačkom HDZ-u poručili, već počinju pripreme za lokalne izbore.