Aktualno OG sada Ogulin

Jučer dvije akcije HGSS Stanice Ogulin

Jučer poslijepodne i navečer, u kratkom vremenskom periodu, HGSS-ovci Stanice Ogulin pozvani su na dvije akcije na području Samarskih i Bijelih stijena.

Prvo, u rano poslijepodne putem Centra 112 stiže poziv u akciju na Vihoraškom putu između Bijelih i Samarskih stijena. Prema dojavi, jedan planinar se ozlijedio, a iako nije bila riječ o po život opasnoj ozljede, nije se više mogao samostalno kretati pa bila potrebna pomoć. Valja napomenuti da je ovo područje zahtjevno i teško za kretanje i kad ste zdravi i neozlijeđeni. Na sreću  planinara, ubrzo nakon što je upućen poziv u pomoć, na poziciju ozlijeđenog naišlo je dvoje članova HGSS stanice Rijeka koji su planinarili na istom području koji su mu prvi pritekli u pomoć.

Po dolasku na mjesto događaja i nakon pružene prve pomoći i imobilizacije ozlijeđene noge, nesretni planinar je utopljen i specijalnim nosilima spušten s planine. U ovoj akciji je sudjelovalo dvoje već spomenutih članova HGSS Rijeka i 11 članova HGSS Stanice Ogulin.

Ubrzo nakon ove akcije, iste večeri zaprimljen je i drugi poziv. Naime, stigla je dojava o grupi od šest planinara koji su zbog mraka i teškog terena izgubili markaciju na području Samarskih stijena, te se ne nisu sami mogli vratiti do svojih vozila.

“Kako smo uspjeli dobiti koordinate njihove pozicije brzo smo se organizirali i krenuli u pomoć. Na sreću jedna manja grupa naših članova nalazila se u blizini te su se prvi uputili u pomoć. Iako prema dojavi nije bilo ozlijeđenih u ovoj drugoj grupi planinara, zbog toga što je već bila noć i nismo htjeli ništa riskirati, ostatak članova naše stanice krenuo u akciju iz naše baze u Ogulinu. Ubrzo po dojavi izgubljeni planinari su pronađeni te su otpraćeni do mjesta gdje su parkirali svoja vozila čime je završen ovaj dinamični dan. U ovoj drugoj akciji sudjelovalo je ukupno 13 naših članova” – pišu u svojoj objavi na Facebooku ogulinski Hgss-ovci.

Ujedno iz HGSS Stanice Ogulin koriste i ovu priliku da još jednom pozovu sve ljubitelje prirode i planina da budu oprezni, jer dolazi zima, dani su kraći i sve je brže mrak, o čemu valja voditi računa. Isto tako dani su sve hladniji i za očekivati je lošije vrijeme, pa se treba toplo obući i ponesti dovoljno vode i hrane, kao i rezerve odjeće. Baterijska svjetiljaka je nešto što bi trebali imati sa sobom pogotovo sada kad su dani kratki i sjetite se da se na hladnoći baterija mobitela brže prazni! Vrlo korisno je imati i pribor prve pomoći i astro foliju u ruksaku, jer to su sitnice vas mogu spasiti – poručuju naši gorski spašavatelji. (foto/info:HGSS St Og)