Aktualno OG sada Ogulin

Sveta Kata, snig za vrata

snijeg-ogulin

Blagdan Svete Katarine koji se slavi na današnji dan, u narodu od milja zvane “Sveta Kata”, smatrao se prvim neslužbenim početkom zime, o čemu svjedoči i opće poznata uzrečica “Sveta Kata, snijeg na vrata!” Osim toga, kao blagdan bio je značajan i po tome što su ga smatrali zadnjim danom prije početka adventa, razdoblja u kojem je važila zabrana održavanja vjenčanja. Zbog toga su se neposredno prije, ali i na sam dan Svete Katarine održavala brojna vjenčanja.Pučki meteorolog uz taj blagdan veže izreku “Sveta Kata, snijeg na vrata”.

 

Ovoga puta predviđanje pučkog meteorologa neće se ostvariti i od snijega na vratima neće biti ništa jer prognoza za danas kaže: U nizinama unutrašnjosti većinom oblačno i maglovito, mjestimice uz slabe oborine, a lokalno je moguće i inje. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana djelomice sunčano, ponegdje s niskim oblacima uz moguću rosulju i maglu, osobito na otvorenom moru. Na jugu i višem gorju najsunčanije. Temperatura zraka na kopnu većinom od -1 do 4 °C, ujutro po kotlinama i niža, a u gorju danju viša. Na Jadranu najniža jutarnja od 4 do 9, a najviša dnevna od 12 do 17 °C.

U svakom slučaju svim Katarinama, Katama, Katicama, sretan imendan!

Posljednje objavljeno

Papa: Žene hrabrije od muškaraca

OgPortal

Održana treća ovogodišnja akcija darivanja krvi

OgPortal

Novi detalji velike zapljene droge: Po 73 kile kokaina došao zagrebački poduzetnik Oliver Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili “fizikalci” u Opuzenu

OgPortal

Vedrana Rudan – Guzicama do slobode

Vedrana Rudan

Autori TV hita Novine počinju snimanje visokobudžetne serije prema romanima Drage Hedla

OgPortal

Prijedlog za čitanje iz Ivanine kuće bajke

OgPortal