Aktualno Gastro Magazin

Čokoladni topli kolačići

Mi smo danas za nešto čokoladno, a vi?!

Ovi fini kolačići strašno podsjećaju na čokoladne muffine, no razlikuju se od njih po tome što se pripremaju sa finom tamnom čokoladom, a ne kakaom. Stoga imaju intenzivniji okus, te će vam uz njih vjerojatno pasati čaša hladnog mlijeka, šalica tople bijele kave ili neki drugi prigodni napitak.

Potrebni sastojci za 4 porcije:
čokolada, 120 g tamne, sa min. 70% kakaa
šećer, 120 g
maslac, 120 g
jaja, 2
brašno, 2 žlice
jagode, 4 za ukras
šećer u prahu

Upute po koracima:
U zdjelu na pari dodamo izlomljene komadiće tamne čokolade i miješamo dok se čokolada ne rastopi i ne postane glatka. Maknemo je s vatre i dodamo komadiće maslaca. U zasebnoj zdjeli pomiješamo žutanjke i šećer koje razradimo mikserom dok ne dobijemo bijelu kremastu smjesu. Zatim rahlo pomiješamo smjesu od čokolade i maslaca sa smjesom od jaja i šećera, pa dodamo i umiješamo brašno.
Bjelanjke uz prstohvat soli istučemo u čvrsti snijeg pa i njega lopaticom rahlo pomiješamo sa čokoladnim tijestom. Prikladne vatrostalne posudice dobro namažemo maslacem, posipamo brašnom i do 2/3 napunimo čokoladnom mješavinom. Palcem pređemo po unutrašnjem dijelu ruba da se tijesto kod pečenja lakše digne iz zdjelica te stavimo u zagrijanu pećnicu, na 180°C oko 15 minuta.
Poslužimo uz svježe komadiće voća namočene u otopljenu čokoladu. U slast! (finirecepti.net.hr)