Aktualno Županija

Karlovčanka (99), korisnica Doma Sv. Antun, pobijedila koronu. Dom je od sutra bez zaraženih

Koronavirus, zbog kojeg svakodnevno zbrajamo preminule, ipak ne mora imati zadnju riječ. Dokaz tome je i 99-godišnja Karlovčanka iz Doma za starije “Sv. Antun” koja ga je, unatoč poznim godinama i zdravstvenim tegobama, uspjela pobijediti. Ovaj dom će od sutra, nakon mjesec i pol dana, konačno biti slobodan od mrskog virusa.

Potvrdila je za Radio Mrežnicu ravnateljica Štefica Ljubić Mlinac.-Možemo se pohvaliti da imamo samo jednu korisnicu koja je još samo danas u samoizolaciji. To je posljednja korisnica koja je oboljela od korone i sutra više nemamo oboljelih od korone, rekla nam je Ljubić Mlinac.

Zaražene uglavnom žene
Virus je u dom ušao 13. listopada i njime se zarazio ukupno 51 korisnik. Većinom su to bile žene, njih 46 i tek petorica muškaraca, uglavnom stari između 80 do 90 godina.

-Ukupno nam je 33 korisnika ozdravilo, ali na žalost 18 je preminulo među kojima su i trojica muškaraca.

Iako je narušenog zdravlja, koronu je pobijedila
No, ono što je u domu sve posebno razveselilo je to što je koronavirus pobijedio i dio najstarijih korisnika.

-Dom smo koji ima osam korisnika koji su ozdravili u dobi od 90 do 99 godina. Najstarija korisnica ima 99, prije nekoliko dana je došla iz bolnice. Gospođa je inače narušenog zdravlja, ipak je to visoka životna dob, ona je nepokretna, ali evo, uspjela je ozdraviti.

Korisnici smiju iz soba, ali ne iz doma. Posjete i dalje zabranjene
Dom se polako vraća u polunormalni način funkcioniranja. Posjeta još uvijek nema i korisnici ne smiju izlaziti iz doma, ali sada barem smiju iz svojih soba.

-Od prošlog petka smiju izlaziti iz svojih soba u stambeni prostor i u naše dvorište, ali dalje od toga ne smijemo, a i ne smijemo imati posjete, pojašnjava ravnateljica.

Na početku epidemije u domu je bilo 225 korisnika, danas ih je 194. Osim onih koji su preminuli zbog korone, umrli su i ljudi koji su imali druge, kronične bolesti.(radio-mreznica)