Aktualno Županija

Grad Karlovac rekorder po broju upisane djece u vrtiće, u dvogodišnjem razdoblju upisano 58 vrtićanaca više

Gradonačelnik Damir Mandić ističe kako Grad Karlovac ima dugu tradiciju titule Grada prijatelja djece, što se može vidjeti na svakom koraku.

Državni zavod za statistiku nedavno je objavio podatke o broju upisane djece u vrtiće i škole u prošloj školskoj godini, a portal gradonačelnik.hr proveo je terensko istraživanje u gradovima kako bi saznali kakva je situacija i koji su trendovi u ovoj školskoj godini. U istraživanje se uključilo 45 gradova od kojih 25 u ovoj školskoj godini bilježi veći broj upisanih vrtićanaca nego lani, a 20 ima veći broj djece koja su po prvi put krenula u vrtić.

Pozitivno odstupanje po broju upisane djece je i grad Karlovac koji u dvogodišnjem razdoblju bilježi najveći rast u odnosu na školsku godinu 2018/19, s čak 58 više upisane djece, točnije 348 upisane djece u ovoj godini. Gradonačelnika grada Karlovca Damira Mandić to ne čudi s obzirom kako naglašava Grad ima dugu tradiciju titule Grada prijatelja djece, što se doslovno može vidjeti i na svakom koraku.
Gradu Karlovcu jedan od najbitnijih ciljeva jest briga za djecu, odnosno osiguranje uvjeta za optimalan djetetov razvoj i pružanje pomoći roditeljima u brizi za sigurnost i odgoj djece.

Stoga smo ozbiljno i vrlo sustavno prionuli rješavanju problema stanja odgojno obrazovnih objekata i nedostatku smještajnih kapaciteta u posljednjih desetak godina, kazao je gradonačelnik Damir Mandić za gradonačelnik.hr.
Od 2007. godine u uređenje, izgradnju i rekonstrukciju karlovačkih vrtića Grad je uložio više od 100 milijuna kuna, naglašava gradonačelnik Mandić dodajući pritom kako je to povećalo smještajne kapacitete, poboljšalo standard boravka i rada s djecom, a dodatno je zaposleno 25 novih djelatnika.

No, iako i danas Karlovcu nedostaje kapaciteta za smještaj djece u vrtiće, taj je broj, ističe gradonačelnik Mandić neusporedivo manji i lista čekanja svedena je na minimum, a u planu je izgradnja još jednog novog vrtića kako bi sva karlovačka djeca imala svoje mjesto u vrtiću, a njihovi roditelji bezbrižno mogli konkurirati na tržištu rada ili obavljati svoje poslovne obaveze.

  • Ovakav pristup osnova je kvalitetne demografske politike koju nadopunjujemo i nizom dodatnih odgojnih programa poput produženog radnog vremena, smjenskog rada, rane intervencije, koturanje, bicikliranja, tenisa, plivanja, medijske pismenost i terapijskog jahanja. Sve navedeno nadopunili smo i adekvatnim troškovima smještaja djece u vrtiću koji idu u prilog roditeljima s više djece. Grad Karlovac sufinancira i program predškolskog odgoja, a karlovački roditelji svoje mališane vrlo jednostavno u vrtić mogu upisati putem digitalne platforme, poručuje gradonačelnik Mandić. (kaportal.hr)