Aktualno OG sada Ogulin

Čestitka GDCK Ogulin povodom Međunarodnog dana volontera

Već 35 godina, svakog 5. prosinca obilježava se Međunarodni dan volontera. Tom prigodom u ime Gradskog društva Crvenog križa Ogulin čestitku svim volonterima je uputila ravnateljica Valentina Bartolović.

U njoj se kaže:  “Hvala Vam što ste tijekom čitave 2020.godine vrijedno radili i odvajali svoje slobodno vrijeme, vještine i entuzijazam da bi pomagali potrebitima i svakodnevno gradili zdraviji, humaniji i sretniji svijet❤
Hvala Vam što postojite i sretan Vam Međunarodni dan volontera!”

129263591_2842580215960794_1281002917767166445_o

 

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Volontiranje se prepoznaje i promiče kao aktivnost ili usluga koja dovodi do poboljšanja kvalitete života, izgradnje socijalnog kapitala, osobnog razvoja, do aktivnog uključivanja osoba u društvena zbivanja te do razvoja humanijega i ravnopravnijega demokratskog društva.
Volontiranjem se doprinosi društvenom razvoju, građanskom sudjelovanju, socijalnoj koheziji i socijalnom uključivanju.

Volontiranjem se stječu iskustva i razvijaju kompetencije potrebne i korisne za aktivno sudjelovanje u društvu, osobni razvoj i osobnu dobrobit.

Djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske te u neformalnim oblicima učenja potrebno je upoznati s vrijednostima, ulogom i značajem volontiranja, omogućiti im stjecanje iskustva volontiranja, te kroz građanski odgoj i obrazovanje razviti cjelovitu osposobljenost za volontiranje, društvenu solidarnost i aktivno građanstvo.